Cum combați efectele negative ale muncii de birou?

0

Cu siguranță e mai ușor și mai confortabil să ai un job de birou, decât să muncești la câmp sau în fabrică, așa cum făceau mulți dintre bunicii sau părinții de odinioară. Dar și munca de birou are efecte negative asupra sănătății, de la dureri de spate până la obezitate și afecțiuni cardiovasculare. În acest articol poții afla câteva recomandări simple despre cum să le combați.

Stabilește o rutină de exerciții fizice

Exercițiile fizice sunt esențiale pentru sănătatea noastră, mai ales atunci când petrecem mult timp în fața calculatorului. Planificarea exercițiilor fizice înainte de programul de lucru este o idee bună, dacă e posibil: vei fi energizat pentru restul zilei, iar abonamentul la sală este mai ieftin.

Nu e obligatoriu ca rutina ta să includă exerciții epuizante. Poți face o plimbare în parc sau poți merge la sala de sport, dacă preferi. Chiar și câteva exerciții de stretcing sau Pilates efectuate acasă, cu regularitate, te pot scăpa de durere de spate sau de articulații rigide.

Implicarea colegilor poate fi o altă modalitate distractivă și motivantă de a face exerciții fizice. Puteți organiza sesiuni de yoga sau jocuri sportive după programul de lucru, în anumite zile ale săptămânii.  Acest lucru nu numai că vă ajută să vă mențineți sănătoși, dar vă va consolida și relatiile din colectiv.


Redu timpul petrecut în fața calculatorului și fă pauze regulate

Pentru a reduce efectele negative ale muncii de birou, este important să limitezi timpul petrecut în fața calculatorului și să faci pauze regulate. Folosește metoda „20-20-20”: ia o pauză de 20 de secunde la fiecare 20 de minute petrecute în fața ecranului și privește un obiect aflat la o distanță de 20 de picioare (aproximativ 6 metri) pentru a-ți relaxa ochii. 

Încearcă să folosești tehnologia pentru a-ți gestiona timpul: setează un timer pentru a-ți aminti să faci pauze sau folosește aplicații care îți monitorizează timpul petrecut în fața calculatorului și îți sugerează când este timpul pentru o pauză. Există aplicații care pot fi setate să emită un semnal sonor sau vizual la intervale regulate, pentru a te ajuta să iei o pauză.

Stabilește obiective pe termen scurt și lung în afara muncii de birou, care să te motiveze să pleci din fața calculatorului, măcar în timpul liber: poate fi vorba de un hobby, o activitate sportivă sau o ieșire cu prietenii. Planifică aceste activități în timpul liber și respectă-le ca pe un angajament important. Reducerea timpului petrecut în fața calculatorului poate avea un impact pozitiv asupra stării de sănătate și a productivității tale la locul de muncă. 

Adoptă o dietă echilibrată și sănătoasă pentru a preveni obezitatea

Sedentarismul asociat muncii de birou este dublat de tentația de a ronțăi pe durata jobului, iar asta poate avea efecte negative asupra greutății corporale.

Consumă alimente bogate în fibre: alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și nucile pot ajuta la controlul greutății și la îmbunătățirea sănătății generale. Consumul de fibre poate ajuta la reducerea riscului de obezitate cu până la 30%. De asemenea, alimentele bogate în fibre pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge și la prevenirea bolilor de inimă. 

Evită consumul excesiv de zahăr și grăsimi saturate. Încearcă să eviți alimentele procesate și fast-food-ul: conțin cantități mari de zahăr și grăsimi saturate și pot fi înlocuite cu alimente sănătoase precum fructele proaspete, legumele, carnea slabă și peștele.

Gestionează stresul prin tehnici de relaxare

Stresul ne afectează pe toți, iar munca de birou care implică un anumit grad de responsabilitate își pune amprenta asupra sănătății fizice și psihice. Din fericire, există multe tehnici de relaxare pe care le poți folosi pentru a reduce nivelul de stres și pentru a-ți calma mintea.

Practică meditația – poate ajuta la reducerea simptomelor de anxietate și depresie. Poți începe cu câteva minute pe zi și să crești treptat timpul dedicat meditației. Folosește tehnicile de respirație controlată – poți face asta oriunde, oricând. Fă exerciții de yoga sau stretching – yoga poate ajuta la reducerea nivelului de stres și la îmbunătățirea calității somnului.

Socializează cu colegii de serviciu

Pentru a combate efectele negative ale muncii de birou, socializarea cu colegii poate fi o soluție excelentă. Acest lucru poate ajuta la crearea unei atmosfere mai relaxate și mai prietenoase între colegi și a unui mediu de lucru mai plăcut. 

Organizează activități în afara biroului, cum ar fi o ieșire la o cafenea sau un restaurant după programul de lucru sau o excursie de weekend cu colegii. Astfel de activități pot îmbunătăți comunicarea și colaborarea între colegi.

Participă la evenimentele organizate de companie, cum ar fi petrecerile de Crăciun sau team-building-urile. Aceste evenimente pot ajuta la construirea relațiilor cu colegii din alte departamente și pot oferi ocazia de a socializa cu oameni care nu fac parte din cercul tău obișnuit.

Implică-te în activitățile caritabile sau voluntariatul organizat de companie. Aceste activități pot ajuta la construirea legăturilor cu colegii care au interese similare și pot aduce satisfacție prin faptul că se face ceva bun pentru comunitate. Implicarea în astfel de activități poate îmbunătăți relațiile dintre colegi și poate crește nivelul de satisfacție la locul de muncă.

Există numeroase moduri prin care poți combate efectele negative pe care le are munca prelungită la birou. Este nevoie doar de puțină dedicare și de multă bună-dispoziție!