Cum fac bani nemţii de pe urma crizei greceşti

0

În 2010 contribuţia Berlinului la pachetul de salvare pentru Grecia s-a ridicat la 15,17 miliarde de euro, la care guvernul elen a achitat dobânzi între 3,423 şi 4,528%.

 

La sfârşitul lui 2010, Germania a câştigat 380 milioane de euro din împrumuturi.

 

La sfârşitul lunii ianuarie, Germania a alimentat polemica privind plasarea Greciei sub tutelă bugetară. Această propunere a ministrului german de finanţe Wolfgang Schoeuble a provocat proteste nu numai în Grecia, ci şi în multe ţări europene mari, inclusiv Franţa, scrie Agerpres.

 

Mediul de afacerilor din Grecia a lansat luna trecută o contraofensivă mediatică în încercarea a calma opinia publică din Uniunea Europeană, sub sloganul ‘Give Greece a Chance’.

 

În cadrul acestei campanii, care este finanţată de circa 20 de societăţi din Grecia – mai ales bănci, firme de telecomunicaţii şi de lucrări publice -, la sfârşitul lunii trecute în 14 ziare europene a apărut un insert care face apel la cititori să ‘dea o şansă Greciei’. Este vorba îndeosebi de ziare din Germania, Franţa, Olanda şi Belgia, dar şi de trei ediţii europene ale unor cotidiane financiare de referinţă, a menţionat o responsabilă a campaniei, Mairy Andreadis.

 

UE a deblocat un nou pachet de asistenţă financiară pentru Atena, în valoare de 130 miliarde de euro, cu scopul de a salva ţara de la faliment şi totodată zona euro de la destabilizare. Acest pachet vine după un prim plan de salvare în valoare de 110 miliarde de euro adoptat în 2010, dar care s-a dovedit a fi insuficient, în pofida măsurilor dure de austeritate prevăzute în contrapartidă, ceea ce a alimentat scepticismul unor europeni cu privire la voinţa şi capacitatea grecilor de a reveni la linia de plutire.