Gabriel Comănescu forează în Rusia

0

Noua platformă, denumită GSP Uranus, a fost achiziţionată de la compania Transocean, renumită pentru vasele şi platformele sale de foraj. Petrom şi Exxon au folosit pentru prima sondă din perimetrul Neptun o navă a acestei companii, respectiv vasul Deepwater Champion.

 

Comănescu a cumpărat platforma în urmă cu cinci luni şi a adus-o din Croaţia, unde stădea de doi ani fără să fie folosită.

 

Platforma a fost modernizată şi reechipată pe şantierul GSP din Agiga. Practic, totul la bord a fost luat la mână şi pus la punct, după cum spune Gabriel Comănescu.

 

„Valoarea totală a proiectului a fost de 44 milioane de dolari, însemnând achiziţia şi modernizarea. Din aceşti bani, 30 de milioane de dolari reprezintă credit EximBank şi restul resurse proprii ale companiei’, a arătat Comănescu.

 

Pentru acest credit, compania a obţinut garanţii de stat în proporţie de 80%.

 

În perioada următoare, platforma va pleca să foreze în Marea Neagră pentru Petrom, companie cu care GSP a semnat un contract pe patru sezoane a câte şase luni. Platforma poate fora la 9.000 de metri adâncime sub fundul mării.

 

„Platforma va putea fi utilizată de acum încolo doar în Marea Neagră pentru că este prea mare nu poate fi transportată prin Strâmtoarea Bosfor”, a adăugat omul de afaceri.

 

GSP deţine încă şase platforme petroliere. Trei dintre ele sunt în Mexic, una forează în Olanda şi va pleca în Rusia în curând, una se află în apele turceşti, iar a şasea este operată tot în Marea Neagră.

 

„În Marea Neagră nu mai este loc pentru alte platforme, în afară de zonele cu ape adânci. Ne aşteptăm să se revigoreze activitatea în Marea Mediterană, după o stagnare în urma evenimentelor Primăvara Arabă: Tunisia, Libia, Egipt. Turcia vrea un nou program de foraj, iar Rusia există mai multe licitaţii acolo unde va merge platforma noastră”, a completat Comănescu.

 

La lucrările de modernizare a platformei GSP Uranus au participat circa 400 de persoane, personal integral român.