Cum ne asaltează chinezii

0

Dragonul Roșu, China Town, Dragon Maxim. Centre comerciale mai mari sau mai mici, mai vechi, mai noi sau nedeschise încă, ale căror nume se leagă de China și care se concentrează în nord‑estul Bucureștiului. Zeci de mii de metri pătrați de spații comerciale, zeci de hectare de parcări și rulaje de sute de milioane sau chiar miliarde de euro. Bine ați venit în colorata lume a afacerilor româno‑chineze.

EXPLOZIE ÎN NORD‑EST. În toamna anului trecut exista doar Dragonul Roșu, tradiționalul loc din care comercianții din toată țara se aprovizionau „la prima mână“ cu marfă ieftină, importată din China. Amplasat strategic la ieșirea din București către județele Moldovei, Dragonul Roșu – un parc de circa 60 de hectare în care sunt mii de standuri comerciale – era practic singurul jucător din piața locală a importurilor de mărfuri pentru retail din China. Mai exact o placă turnantă pentru importurile din China, pentru că, în esență, compania Niro Investment Group, care deține și administrează centrul comercial Dragonul Roșu, nu se ocupă cu importuri, ci doar pune la dispoziția oamenilor de afaceri chinezi, români sau de orice altă naționalitate spații comerciale în care aceștia să‑și vândă mărfurile. Asta era anul trecut. Anul acesta, situația este complet diferită, în sensul că a apărut un nou jucător pe această piață, iar un al treilea este aproape gata și a lansat deja oferta de închiriere.

Noul jucător se numește China Town, este situat la câțiva kilometri de Dragonul Roșu, a fost deschis în această vară și aparține unor investitori chinezi, iar tot în acest an (sau cel târziu la începutul anului următor) este programată deschiderea centrului comercial Dragon Maxim. Tot la câțiva kilometri depărtare, pe aceeași ieșire din București. De ce s‑au grupat toate în aceeași zonă și care sunt motivele pentru care această piață a explodat – acestea sunt întrebări ale căror răspunsuri au o legătură directă cu ceea ce înseamnă să faci business cu China.

STATISTICI DE MILIARDE.
Conform datelor Camerei de Comerț și Industrie România‑China, importurile din uriașul stat asiatic au crescut în mod constant în ultimii ani, stabilind record după record chiar și în acești ani de criză. „Schimburile comerciale româno‑chineze au depășit anul trecut 2,865 miliarde euro, în condițiile în care importurile României au totalizat aproximativ 2,556 miliarde, în timp ce exporturile, cu toate că au crescut cu 46%, s‑au cifrat la 308,8 milioane euro“, susține Gabriel Ghelmegeanu, reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie România‑China.

Mai mult decât atât, în 2010, în România erau înregistrate 9.793 de societăți comerciale chineze și societăți mixte româno‑chineze, valoarea investițiilor chineze în țara noastră fiind de aproximativ jumătate de miliard de euro, China situându‑se pe locul 16 în clasamentul general al țărilor care au investit în România. Reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie România‑China au observat de asemenea că au crescut atât importurile, cât și exporturile în relațiile româno‑chineze. „Exporturile au crescut cu 46%, iar importurile au crescut cu 34,4%. Raportul între importuri și exporturi este de aproximativ 1 la 8,3, ceea ce reprezintă o situație mai bună față de anul 2009, când a fost 1 la 9, și net superioară anului 2008, cu 1 la 15. De asemenea, 2010 este anul-record cu o valoare totală de 2,865 miliarde euro, precedentul record fiind în anul 2008, cu o valoare de 2,769 miliarde euro“, mai spune Gabriel Ghelmegeanu.

Astfel, cu o miză de miliarde, într‑o piață aflată în continuă creștere – extrem de puține au fost sectoarele care au fost în creștere în ultimii trei ani, și cu atât mai puține cu creșteri de peste 30% – este evident că nici antreprenorii români, nici cei chinezi nu puteau să nu observe oportunitățile. Citeşte mai departe în MONEY EXPRESS