Cum poți să-ți cumperi casă fără credit de la bancă

0

Cumpărătorii sunt dispuși să suporte un preț mai ridicat, în loc să dea aceeași bani pe comisioane bancare și dobânzi. Iar sistemul de rate la proprietar este legal, susțin notarii, care încheie zeci de asemenea contracte, în fiecare lună.

Cum funcționează sistemul de „rate la proprietar”? Pentru un apartament de 60 de mii de euro, de exemplu, după avansul de 10.000 de euro, clientul se poate muta în el. Continuă să plătească rate fixe, fără dobândă sau comisioane, timp de 3-5 sau chiar 10 ani, depinde de câtă răbdare are proprietarul. Pentru acesta din urmă, avantajul este că poate cere un preț mai mare decât cel de pe piață.

„Contractul este la fel cu unul clasic de vânzare-cumpărare. În el se trece numărul ratelor și valoarea avansului. Titlul de proprietate se poate dobândi de la început sau la finalul plății ratelor, depinde de cum stabilesc părțile”, a declarat pentru protv.ro Miruna Popescu, purtătorul de cuvânt al Uniunii Notarilor din România.

Acest sistem de plată este din ce în ce mai întâlnit în anunțurile postate de proprietari pe Internet. Poate și pentru că majoritatea românilor nu au răbdare să țină imobilul la vânzare mai mult de o jumătate de an, susțin experții imobiliari.

 

Nistor Bocăneală, broker imobiliar: „Clienții de la noi vor să vândă acum – într-o săptămână, două, maximum 6 luni, și la un preț enorm, pe când în occident proprietarii merg chiar ei la vizionări de case asemănătoare cu ale lor, prospectează piața, se informează”.

Creșterea numărului de tranzacții de acest fel se adaugă la trendul general de revigorare ușoară a pieței imobiliare de la noi, demonstrat de statisticile notarilor și cele de la Agenția de cadastru.