x


  • EUR
    4.7216
    USD
    4.2706
string(16) "instant-articles"

Cum PROFITĂ Guvernul de cea mai mare inflație din Europa

Ce se va întâmpla pentru români, dacă se va trece la noua modalitate de calcul? Într-o lună va fi mai scăzut ROBOR, altă lună ușor peste, deci am revizuit, dar nu am schimbat, am introdus fluctuație.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 20.04.2019, 13:15

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 3,39%, cel mai mare nivel din ultimele şase luni, potrivit datelor publicate joi de Banca Naţională a României (BNR). ROBOR va ajunge la finalul anului la 4%, iar euro la 4,8 lei, a explicat la Digi24 Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari. El a explicat că atât timp cât vom avea inflație ridicată, vom avea și dobânzi ridicate.

 

Atât timp cât vom avea inflație ridicată vom avea și dobânzi ridicate. Piața decide prin cerere- ofertă, inflație, nivelul dobânzii și acestea reflectă nivelul de inflație. Dacă lichididatea e mică, atunci dobânzile cresc, companiile trebuie să fie competitive, dacă firmele românești nu investesc că nu au predictibilitate fiscală, atunci avem importuri – avem nivel record de importuri, importăm produse de retail și consumăm pe banii copiilor noștri că avem datorii”, a explicat Iancu Guda.