Cum s-au „spălat” 60 de milioane de lei prin 23 de firme

0
În acest dosar complex, spun inspectorii antifraudă, o singură persoană coordona un grup de 23 de firme. Afacerile bănoase s-au derulat prin sustragerea de la plata TVA şi a impozitului pe profit aferent unor importuri de produse de larg consum(obiecte de uz gospodăresc, electrocasnice, sanitare, electrice şi alimentare), pentru recuperarea cărora a fost sesisat Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi.
O parte din aceste societăţi tip „fantomă” au fost înfiinţate pe numele rudelor(soţie, frate, mamă, tată, socru) coordonatorului grupului fraudulos, Radu Florea, iar restul au avut ca asociaţi şi administratori cetăţeni bulgari sau arabi, în majoritatea cazurilor fiind ulterior cesionate către diverse persoane de diverse naţionalităţi, neidentificabile. Mărfurile erau importate din Turcia, China, Pakistan, India, Vietnam, S.U.A. şi Hong Kong, în beneficiul real al clienţilor finali.
Tranzacţii succesive
„Apoi acestea erau tranzacţionate scriptic succesiv între societăţile controlate de cetăţenii arabi, la preţuri semnificativ mai mari, fără declararea şi plata TVA aferent, în scopul disimulării legăturilor dintre exportatori şi beneficiarii finali ai mărfurilor, în general firme de distribuţie. Din sumele transferate în conturile firmelor „fantomă”, circa 60 de milioane de lei au fost retrase în numerar de către coordonatorul grupului sau angajaţii săi”, a anunţat Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF.

Citeste mai mult: adev.ro/nxnscc