Cum să consumi șampanie ca un expert și să te bucuri pe deplin de gust

0
48

Numim șampanie acele vinuri spumante din regiunea Champagne din Franța, care se află sub reguli stricte de producție. De la felul în care vița-de-vie este tratată și până la metode specifice de presare a strugurilor, totul trebuie să fie respectat în așa fel încât produsul final să fie numit șampanie. Ca și în cazul unui vin clasic, și în cazul șampaniei există niște recomandări de servire. Iată cum să bei șampania în așa fel încât să te poți bucura de gustul ei.

Paharul din care bei șampanie

O greșeală comună este să servești șampanie dintr-un pahar tip flută. Ca și un vin clasic, și șampania are nevoie să se deschidă în pahar, iar un pahar tip flută nu prea îi permite acest lucru. Cel mai bine este să serviți șampanie dintr-un pahar de vin alb. Paharele pentru șampanie trebuie să aibă o bază mai lată și un vârf mai îngust, în așa fel încât să îți permită să te bucuri de arome, controlând în același timp aciditatea. Pentru șampania rose ai nevoie de un alt tip de pahar. Pentru că strugurele predominat în acest tip de șampanie este Pinot Noir, trebuie să folosești un pahar pentru Pinot Noir. Gustul vinului sau al șampaniei este influențat de paharul din care este băut, deci nu este un aspect de trecut cu vederea.

Cum răcești șampania

Șampania nu trebuie niciodată servită foarte rece și în niciun caz nu trebuie răcită în congelator. Dacă este prea rece, acest lucru îi va reduce din cantitatea bulelor, deci nu va avea același gust bun pe care trebuie să îl aibă. Ideal este să pui șampania la frigider pentur trei ore înainte de a o servi. După ce este deschisă, sticla poate fi ținută într-o frapieră cu gheață. În acest fel, șampania va fi răcită treptat, ceea ce va spori aromele. Dacă te grăbești, totuși, poți ține sticla de șampanie într-o găleată cu gheață și apă pentru jumătate de oră înainte de a o servi.

Cum deschizi sticla de șampanie

Atunci când deschizi o sticlă de șampanie, îndepărtează folia, dar păstrează partea metalică pe dop pentru a avea mai mult control asupra acestuia. Când deschizi o sticlă de șampanie la masă, trebuie să te asiguri că sticla este uscată și nu trebuie să o deschizi cu ”poc”. După ce răsucești partea metalică de 6 ori ca să o deschizi, ține-o împreună cu dopul și răsucește-le folosind o singură mână în timp ce cu cealaltă mână răsucești în direcția opusă, îndepărtând sticla de dop. Tot procedeul trebuie făcut încet pentru a avea cât mai mult control. De asemene, este bine ca șampania să fie rece atunci când este deschisă. Cauta cea mai buna sampanie pe Emag.

Nu umple paharul de șampanie până la vârf

Paharul de șampanie nu trebuie umplut decât o treime, maxim o jumătate în așa fel încât șampania să se păstreze rece. Este mai bine să torni mai des șampanie în pahar decât ca aceasta să se încălzească. De asemenea, asigură-te că paharul este gol înainte de a mai turna șampanie. Un pahar de șampanie trebuie ținut de picior și nu de cupă pentru că mâinile vor încălzi șampania prea repede. Iar pe lângă acest lucru, paharul ținut de picior este mult mai elegant. 

Șampania poate fi consumată și la cină

Nu trebuie să consumi șampanie doar ca aperitiv sau doar atunci când sărbătorești. Șampania se potrivește foarte bine cu mâncare precum pește, carne, legume la grătar, risotto și nu numai. Cel mai mai bine se potrivește cu caviar și stridii, dar poți experimenta și cu cartofi pai cu trufe, pui și brânzeturi. Pentru că șampania se potrivește cel mai bine cu mâncare grasă, uleioasă și sărată, poți chiar să o potrivești cu burgeri, taco, sos BBQ sau homar.

Șampania este o băutură de care să te bucuri din plin, dar ca orice alt tip de băutură alcoolică, trebuie consumată cu responsabilitate.