Cum să integrezi mai ușor angajații cu dizabilități

0

Dizabilitățile afectează un procent semnificativ al persoanelor apte de muncă, la nivel global și în țară. 

La nivelul României există peste 890.000 de persoane încadrate în grad de handicap, potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități. Angajarea de persoane cu dizabilități este o oportunitate pentru companie de a se remarca pe piața muncii, având în vedere că această categorie de persoane este deseori marginalizată. Iată câteva măsuri pe care le poți lua pentru a integra mai ușor angajații cu dizabilități. 

  1. Îmbunătățește infrastructura la birou

O infrastructură incluzivă nu înseamnă doar acele aspecte care țin de obligațiile legale. Ci se referă la crearea unui mediu de lucru unde fiecare angajat se simte susținut și confortabil, pentru a-și putea îndeplini sarcinile cât mai bine. Iată câteva lucruri de care să ții cont:

  • Accesibilitate fizică – asigură-te că parcarea se află aproape de birou. Intrarea ar trebui să aibă uși care se deschid automat sau uși care se deschid ușor; mai mult, ar trebui să incluzi rampe pentru acces ușor. Holurile ar trebui să fie suficient de largi pentru a permite accesul cu un scaun cu rotile sau alte accesorii care facilitează mobilitatea. Evită mochetele cu pliuri adânci și asigură-te că nu există schimbări bruște de nivel. Toaletele ar trebui să fie ușor de folosit, chiar și de către persoanele cu dizabilități. Include și o chiuvetă la nivel, precum și o oglindă ajustabilă pe înălțime;
  • Accesibilitate la birou – biroul ar trebui să fie ajustabil pe înălțime pentru cei care lucrează din scaun cu rotile sau care preferă să lucreze în picioare. Oferă suficient spațiu sub birou. De asemenea, ușile la sălile de conferință ar trebui să se deschidă ușor, la atingerea unui buton sau să includă senzori de mișcare. În funcție de nevoi, include posibilitatea de a folosi tehnologii speciale, software de recunoaștere a vocii, mărirea textelor, tastatură ergonomică, interpretare în limbajul semnelor. 
  1. Oferă training angajaților cu privire la comportamentul incluziv

Este indicat să oferi traininguri angajaților cu privire la limitarea discriminării și încurajarea comportamentului incluziv. Pe lângă dizabilități, tot mai multe companii încurajează trainingurile pentru încurajarea incluziunii persoanelor cu boli venerice (în special HIV), boli mintale, chiar și boli ale pielii, inclusiv psoriazis (care, contrar aparențelor, nu se transmite prin contact fizic). Educația ar trebui să se realizeze la toate nivelurile din companie:

  • Leadership – este recomandat să instruiești echipa de management din companie cu privire la comportamentul incluziv și evitarea stigmatului;
  • Supervizori – succesul echipelor este influențat și de relația pe care o au cu superiorii direcți. Supervizorii se pot teme că noii angajați nu pot ține pasul, vor fi răniți sau nu sunt suficient de calificați. Dacă nu îți asumi informarea și educarea, inițiativa incluzivă nu va avea rezultate de durată. Persoanele în poziție de conducere la nivel de echipă ar trebui să știe cum să se comporte și ce atitudine să aibă atât față de persoanele cu dizabilități, cât și dacă sunt martorii unei discriminări;
  • Angajați – membrii unei echipe ar trebui să participe la traininguri și workshopuri cu privire la incluziune și dizabilitate. Astfel, vor ști la ce să se aștepte și se vor simți mai confortabil când sunt în preajma unor colegi diferiți din acest punct de vedere. 
  1. Revizuiește modul în care vorbești despre persoanele cu dizabilități

Scopul nu este acela de a te autocenzura, ci de a nu defini o persoană doar din perspectiva unei probleme de sănătate (sau de altă natură). De exemplu, este recomandat să eviți sintagme precum „persoane handicapate” și să folosești, în schimb, sintagme precum „persoane cu handicap”. 

  1. Optează pentru anunțuri de angajare incluzive

Este indicat să iei măsuri și pentru ca viitorii angajați să știe că ești deschis față de persoane cu dizabilități. Iată câteva recomandări:

  • Asigură-te că anunțurile de angajare sunt în formate ușor de citit, inclusiv de persoane cu dizabilități;
  • Postează anunțuri de angajare și la ONG-uri care promovează drepturile persoanelor cu dizabilități sau la asociații guvernamentale care se ocupă cu acest lucru;
  • Menționează în anunț că ești deschis să angajezi persoane cu dizabilități și că oferi beneficii ce țin de accesibilitatea la locul de muncă.

Prin luarea de măsuri pentru a stimula incluziunea nu doar că trasezi planul pentru a maximiza potențialul tuturor angajaților, ci demonstrezi angajamentul față de binele social. Un mediu de lucru incluziv transmite pe piață faptul că firma ta apreciază diversitatea și susține abilitățile fiecăruia. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.