Cum se pregătesc țările UE pentru posibile întreruperi de gaze din Rusia

0

Guvernele europene se pregătesc pentru posibile întreruperi de gaze rusești după ce Gazprom a încetat miercuri furnizarea resursei pentru Bulgaria și Polonia, transmite Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut ca țările pe care le numește „neprietenoase” ca urmare a invaziei din Ucraina să fie de acord să implementeze o schemă în care deschid conturi la Gazprombank și fac plăți pentru importurile de gaze din Rusia în euro și dolari care să fie schimbați în ruble.

Unele state europene au refuzat și pregătesc planuri în cazul în care resursa carboniferă venită de la est se împuținează sau chiar întrerupe.

UE are reguli pentru prevenire și răspuns la întreruperea frunizării de gaze, în care identifică trei niveluri de criză: avertisment timpuriu, alertă și urgență. Statele membre trebuie să aibă planuri pregătite pentru a gestiona impactul unei întreruperi în furnizare la cele trei niveluri.

Într-o urgență, guvernele pot interveni doar dacă măsurile bazate în piață sunt insuficiente, pentru a asigura necesarul gospodăriilor și clienților care acoperă serviciile esențiale.

Austria, care primește aproape 80% din necesarul de gaze din Rusia, a spus că a activat primul pas pentru un plan de urgență în trei faze, concentrându-și monitorizarea pieței gazelor, dar fără să ia măsuri suplimentare pentru a securiza furnizarea.

Măsuri precum raționalizarea gazelor ar fi folosite dacă a treia fază a planului de urgență se activează, ceea ce necesită o „criză imediată”.

Guvernul și-a alocat un buget de până la 5 miliarde de euro pentru a acoperi rezervele de gaze ale națiunii până la 80% din capacitate până la toamnă, de la 18% cât este acum, deasupra celor 1,6 miliarde de euro deja prinse pentru acest an pentru o rezervă strategică de gaze.

Marea Britanie primește aproape 3% din gazele sale din Rusia. Va permite plățile la Gazprombank și subsidiarele sale pentru gazul țărilor UE până la sfârșitul lunii mai.

Un purtător de cuvânt de la compania națională a spus: „Furnizarea continuă dintr-un număr de surse diverse. Marja aprovizionării cu gaze este de așteptat să fie suficientă în toate scenariile noastre privind furnizarea și cererea”.

Compania națională de distribuție are instrumente disponibile pentru a gestiona orice cerințe operaționale, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Grecia va ajuta Bulgaria după ce Rusia i-a tăiat livrările de gaze, i-a spus miercuri premierul grec Kyriakos Mitsotakis omologului său bulgar.

Bulgaria, care folosește peste 90% din necesarul de gaze din Rusia, a avut discuții cu Azerbaidjan pentru a mări importurile și caută moduri de a aduce gaze naturale lichefiate prin terminale în Grecia și Turcia.

Operatorul său de rețea de gaze a deschis o licitație pentru foraje subterane ca parte a planurilor de a aproape dubla capacitatea de stocare și se pregătește pentru alte întreruperi la furnizare.

Danemarca are același plan de urgență precum Germania deoarece este membră UE, însă nu a activat faza de „avertisment timpuriu” din plan.

Operatorul rețelei de transport al gazelor din Franța, GRTgaz, a aplicat măsuri care pot fi invocate pentru a limita furnizarea de gaze clienților în cazul penuriei și a cerut distribuitorilor să-și umple rezervele subterane înaintea iernii următoare.

Măsurile permit companiei să emită ordine de reducere sau întrerupere a consumului de gaz în două ore pentru marii consumatori conectați la rețeaua sa și cer operatorilor sistemului de distribuție să facă același lucru în cazul deficitului.

Franța primește aproape 20% din gaze din Rusia.

Germania a activat prima fază de „avertisment timpuriu” dintr-un plan de urgență. A doua fază va avea loc când întreruperea furnizării sau cererea crescută deranjează echilibrul obișnuit dar încă poate fi corectat fără intervenții.

Al treilea nivel de urgență se aplică când măsurile din piață eșuează să remedieze lipsurile și atunci când autoritatea de reglementare a rețelei germane trebuie să decidă cum va distribui rezervele de gaze rămase.

Rusia acoperea 55% din importurile de gaze din Germania în 2021 iar 40% în primul trimestru al anului 2022.

Grupul de lobby german pentru gaze Zukunft Gas (Gazul Viitor) a spus că miercuri Germania trebuia să înceapă imediat stocarea deoarece Rusia folosește combustibilul ca unealtă politică.

În cadrul unui plan de intervenție, Grecia, care folosește în mare parte gaz pentru generarea de energie electrică, ar primi cantități suplimentare de GNL și va transforma patru centrale pe gaze la sursa de diesel. Ar putea de asemenea să mărească achizițiile de gaz azer.

Capacitatea de ardere a cărbunelui de rezervă poate de asemenea fi activată.

Gazul rusesc acoperă aproape 40% din necesarul anual al țării.

Ministrul Tranziției Ecologice Roberto Cingolani a spus că Italia se poate baza pe suficiente rezerve pentru a preveni o situație critică în următoarele câteva luni dacă ar trebui să suspende importurile de gaze din Rusia în curând.

Italia primește aproape 40% din livrările de gaze din Rusia.

Olanda primește aproape 15-20% din gazele sale din Rusia. Guvernul a spus că va cere cetățenilor și afacerilor să folosească mai puțin gaz însă încă nu a activat planul de criză.

În cazul apariției riscurilor la furnizare, ministerul climei din Polonia depune o moțiune formală guvernului pentru a introduce limitări la folosirea gazelor de către consumatori. Aceasta va afecta în primul rând industria dar va apăra gospodăriile. Măsura încă nu fusese activată.

Polonia primește aproape 50% din cererea sa de gaze din Rusia.

Stocurile de energie ale Poloniei sunt securizate, a spus ministerul climei marți, ca răspuns la știrea că Rusia va întrerupe imediat livrările. Ministrul a precizat că nu e nevoie să acceseze rezervele de gaze iar consumatorii nu vor fi afectați.

Un gazoduct ce conectează Polonia de câmpurile de gaze din Norvegia făcut să reducă dependența Poloniei de Rusia va fi parțial operațional de la 1 octombrie, a spus miercuri ministrul responsabil de securitatea energetică, Piotr Naimski.

Polonia a mai transmis că nu are nevoie să folosească din rezervele de gaze, acestea fiind 76% pline.

Nicio țară din pensinula Iberică nu are nevoie de Rusia printre principalii furnizori.

Spania, care a cumpărat 8% din GNL din Rusia în 2021, a spus că securitatea furnizării se bazează pe mai multe surse.

Elveția, care are o dependență mică de gaze naturale, de aproape 15% din consumul de energie, a decis în martie să-și stabilească o rezervă pentru iarnă. Industria gazelor și autoritățile lucrează la implementarea acesteia.