Cum se scrie corect ați sau a-ți. Când se folosește cratima?

0

”Ați” și ”a-ți” sunt omofone, adică se pronunță la fel, dar se scriu diferit, în funcție de contextul în care folosim cuvintele. Atunci când scriem ”ați” legat, ne referim la un verb auxiliar, care intră în structura perfectului compus al verbului de conjugat.

Ca să fie pe înțelesul tuturor, vom da și exemple. Astfel, ”ați” legat se folosește în următoarele contexte: voi ați mâncat, voi ați dansat, voi ați mințit sau dumneavoastră ați spus adevărul.

În toate aceste exemple și în alte situații asemănătoare, ”ați” este urmat întotdeauna de participiul verbului de conjugat.

Nu aveți cum să vă încurcați, pentru că verbul se va termina de fiecare dată în consoanele ”s” sau ”t”. Așadar, ”ați” vă ajută să formați timpul perfect compus, la persoana a doua plural. Timpul perfect compus este timp trecut.

Dacă vreți să fie și mai ușor de reținut, ”ați” este scris legat de fiecare dată când într-o propziție sau într-o frază se subînțelege că este vorba despre ”voi”.

Când trebuie să folosim cratima

Așa cum spuneam mai sus, ”ați” se poate scrie și dezlegat, adică folosind cratima. Nu este nimic greșit, dacă aveți grijă la context. După ce am lămurit situațiile în care ”ați” se scrie împreună, haideți să vedem și când și de ce scriem ”a-ți” dezlegat.

Așadar, cratima se folosește atunci când verbul care urmează acestei structuri este la modul infinitiv.

Asta înseamnă că automat se va termina într-o vocală, și nu în consoanele ”s” sau ”t”, cum se întâmplă atunci când folosim ”ați” legat.