Cum se vede criza peste ocean. Cine procedează corect și cine nu

0

Doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Economie, un expert în globalizare şi un miliardar filantrop – iată participanţii prestigioşi la o conferinţă coorganizată de New York Review of Books despre care ne relatează corespondentul ziarului Les Echos. În mod paradoxal, în timp ce criza greacă îşi atinge la Bruxelles şi Atena paroxismul, de cealaltă parte a Atlanticului, economiştii par mai puţin îngrijoraţi privind riscurile de contagiune în restul zonei euro. Asta nu înseamnă că aprobă politica de rigoare fiscală promovată de Berlin.

 

Pentru Jeffrey Sachs, această politică este „ghidată mai ales de motive ideologice”. Nu, americanii sunt încrezători mai ales în capacitatea lui Mario Draghi de a duce o politică agresivă pentru a evita un „credit crunch”, adică o criză a lichidităţilor. Pentru americani, preşedintele Băncii Centrale Europene are de departe cea mai mare putere în Europa şi asta îi linişteşte, mai ales pe Paul Krugman. Laureatul Premiului Nobel pentru Economie, se ştie, este un aprig opozant al austerităţii – „austeritatea în timp de depresiune este o idee foarte proastă”, spune Krugman, citat de RFI Romania.

 

Acelaşi economist apreciază iniţiativa lui Draghi de a cumpăra, fără s-o spună public, datoria suverană a ţărilor în dificultate. Pentru Krugman însă, politica actuală din Europa nu poate duce decât „100%” spre o recesiune.

 

Miliardarul şi filantropul american de origine maghiară George Soros este şi el de părere că „criza financiară globală rămâne încă putenic înrădăcinată” mai peste tot. În opinia sa, „Europa ar trebuie să fie capabilă să-şi rezolve problemele singură”, adică fără ajutorul FMI. „A acorda credite Greciei numai contra unor dobânzi ridicate este o eroare şi motivul pentru care ţara nu mai poate fi salvată astăzi. Acelaşi lucru riscă să se întâmple şi cu Italia sau Spania”, prezice Soros, care se declară totuşi convins că Atena va fi în cele din urmă salvată de Europa.

 

Rezervat asupra necesităţii de a desemna ţapi ispăşitori, Soros nu se poate totuşi abţine să nu o arate cu degetul pe Angela Merkel. „Îl admir pe cancelarul german pentru capacitatea sa de leadership, dar din păcate Merkel conduce Europa într-o direcţie greşită”, spune omul de afaceri într-un lung interviu acordat săptămânalului Der Spiegel. După Soros, „conjunctura din statele europene aflate în criză trebuie reanimată prin injectarea masivă de bani şi nu prin planuri de economii. În caz contrar, repetăm erorile care au cufundat America din 1929 în Marea Depresie. Acest lucru Angela Merkel nu-l înţelege”, deplânge George Soros.