Cum statul dă cu o mână și ia cu cealaltă din buzunarele patronilor români

0

Problema dublei taxări a profitului în România a fost ridicată în repetate rânduri timp de ani de zile de oamenii de afaceri și de patronatele care îi reprezintă. În prezent, legislația fiscală prevede că, după ce compania plătește impozitul pe profit de 16%, dividendele distribuite acționarilor sau asociaților se impozitează și ele cu cota unică de 16%. În acest fel, una și aceeași sumă, profitul unei firme, este taxat de două ori de statul român.

 

Iată, însă, că întreprinzătorii români au primit o veste bună odată cu publicarea proiectului de Cod fiscal. Chiar dacă inițial zvonurile sugerau o eliminare a impozitului pe dividende, forma prevăzută în noul document este o impozitare cu 5% a dividendelor. Chiar și așa, este un impozit cu 11 puncte procentuale mai mic decât cel plătit în prezent de oamenii de afaceri în momentul în care scot profitul din firmă.

 

Menționăm că proiectul de Cod fiscal prevede că și deținătorii de acțiuni de pe piața de capital vor plăti acastă cotă de 5% ca impozit pe dividende de la titlurile deținute în portofoliu.

 

Totuși, ca să nu scadă chiar atât de mult veniturile la buget, guvernul dă cu o mână și ia cu cealaltă. Astfel, începând de anul viitor, dividendele vor fi taxate obligatoriu și cu contribuția la bugetul de sănătate, și asta indiferent dacă asociatul sau acționarul companiei profitabile are sau nu contract de muncă sau este pensionar. Contribuția pentru fondul de asigurări de sănătate (CASS) se ridică la 5,5%.

 

Astfel, după aplicarea celor două impozite asupra veniturilor din dividende, oamenii de afaceri nu vor simți o diferență notabilă la câștigul pe care îl vor avea, comparativ cu situația actuală.