Cum supraviețuiesc tinerii bancheri: Viață zocială zero, medicamente și cafea

0

Pentru ce aceste sacrificii? Se știe: mai mulți bani și mai multe beneficii financiare decât la orice alt job. Reprezentanții Financial Times au realizat un sondaj în rândul tinerilor angajați în bănci, care a evidențiat faptul că mulți dintre aceștia sunt nefericiți, însă sunt dispuși să treacă peste acest aspect pentru a se simți realizați din punct de vedere financiar.

 

Bancherii cu experiență spun și ei că, în ultimii ani, condițiile de lucru pentru tinerii salariați au devenit mai dificile, în condițiile în care băncile de investiții, afectate de scăderea profiturilor, au pus mai multă muncă pe umerii lor.

 

Un sondaj realizat de prestigioasa publicație financiară la care au participat 550 de angajați în sectorul serviciilor financiare, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, a relevat faptul că aproximativ jumătate dintre aceștia lucrează mai mult de 60 de ore pe săptămână. Iar unul din șapte respondenți declară că lucrează 90 de ore pe săptămână sau chiar mai mult.

 

Cu toate acestea, doar jumătate dintre tinerii angajați afirmă că modul de lucru din bănci trebuie schimbat. Și doar 18% dintre tinerii chestionați au văzut aplicându-se încercări concrete în acest sens.

„Există unele comentarii ocazionale referitoare la acest subiect, care este uneori menționat și în e-mailuri, în special în perioadele din an în care volumul de muncă este la un nivel normal. Însă când apare din nou presiunea din sezonul în care bancherii sunt foarte ocupați, lucrurile nu se schimbă”, susține un angajat în domeniul serviciilor financiare din Marea Britanie.

 

Și așa tinerii bancheri acceptă să stea peste program și să fie suprasolicitați. Care este rețeta lor pentru a rezista presiunilor și oboselii? Cofeina și alcoolul sunt cel mai frecvent menționate strategii. Alături de acestea, unii tineri bancheri mai trag câte un pui de somn la toaletă, au gânduri de sinucidere sau se droghează.

 

„Un cocteil format din zero viață socială, propanolol (ajută în cazuri de stres și atacuri de panică) și modafinil (te ține treaz toată noaptea)”, a scris un tânăr britanic angajat într-o bancă. Altul a notat că „stresul emoțional” a fost redus de când s-a despărțit de partenera sa.

 

Deși juniorii din instituțiile financiare au o viață destul de grea, un studiu publicat săptămâna trecută de High Fliers, care monitorizează angajarea absolvenților, arată că lucrul în băncile de investiții se menține în continuare printre cele mai populare cariere în rândul celor care termină facultățile. Un absolvent din opt de la cele mai bune universități dorește să lucreze în acest domeniu, revenindu-se la nivelurile de dinainte de recesiune.