Cum te ajută Noul Cod al Muncii să te angajezi

0

Angajările temporare au reprezentat o supapă prin care piaţa muncii s-a deblocat parţial în vreme de criză, singurele companii care au creat locuri de muncă în masă în ultimii doi ani fiind cele care au apelat la angajaţii temporari, explică Bogdan Florea, directorul general al Trenkwalder, una dintre cele mai mari companii de soluţii complete de recrutare şi leasing de personal din plan local,  membră a Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT).

Modificările din Codul Muncii (aliniate prevederilor Directivei Europene 2008/104/EC privind regimul muncii temporare la nivelul Uniunii Europene) garantează companiilor libertatea de a apela la soluţii flexibile de muncă, pentru a gestiona cât mai eficient cerinţele de personal date de sezonalitate şi ciclurile afacerii, respectiv de a crea şi implementa strategii de resurse umane care să asigure atât flexibilitatea afacerii, cât şi securitatea locurilor de muncă, mai spune Florea.

 

Concret, ce se schimbă în munca temporară

 

Noul Cod prevede eliminarea restricţiilor de utilizare a muncii temporare (art. 88), prin introducerea posibilităţii de a apela la munca temporară prin agent de muncă temporară (AMT,) fără condiţionări privind  motivul care a dus la necesitatea suplimentării forţei de muncă: creşterea activităţii, înlocuirea angajaţilor ale căror contracte de muncă sunt suspendate în condiţiile legii, respectiv pentru activităţi sezoniere, ocazionale sau specializate. Singura interdicţie care rămâne valabilă este înlocuirea angajaţilor aflaţi în grevă.

“Lipsiţi de vechile constrângeri, angajatorii vor deschide noi locuri de muncă mai uşor, mai rapid, însă aşa cum stipulează noul Cod al muncii, şi într-un mediu mai competitiv, având posibilitatea să selecteze angajaţii performanţi aşa cum prevede legislaţia”, a declarat Bogdan Florea.

 

În ceea ce priveşte reglementarea activităţii agenţilor de muncă temporară, prelungirea duratei contractului de muncă temporară şi creşterea numărului de prelungiri posibile (art. 89 – durata maximă pentru o misiune de muncă temporară este de 24 de luni, care se poate prelungi printr-un număr nelimitat de perioade succesive care, însă, adăugate la durata iniţiala, să nu depăşească 36 de luni) va conduce la reducerea costurilor de operare ale companiilor, mai spun specialiştii Trenkwalder.

 

Prelungirea, nerestricţionată ca număr de extinderi successive, disponibilă prin AMT, este un beneficiu semnificativ în comparaţie cu contractele anterioare, pe perioadă determinată cu durata de maxim 18 luni şi limitate la trei contracte determinate succesive.

Companiile care recrutează angajaţi pe perioade determinate pot folosi pe deplin cele 36 de luni de muncă temporară, indiferent de durata prelungirilor luate separat, ceea ce reprezintă un avantaj şi pentru angajaţii din sistem.

 

În ceea ce-i priveşte pe angajaţi, leasingul de personal este o gură de aer, în principal pentru că au acces mult mai uşor la potenţialul angajator. Atunci când vine vorba de angajat, compania riscă acum foarte greu o perioadă de probă, pentru că dacă angajatul nu se încadrează în parametrii de performanţă ai angajatorului, procesul de restructurare poate fi costisitor, ceea ce a frânat considerabil procesele de recrutare. Lucrurile se schimbă în cazul leasingului de personal, pentru că angajând un candidat pe o perioadă determinată de şase luni, de exemplu, o companie poate evalua acea persoană fără a îşi pune problema cum va termina contractul de muncă. „Avem destul de multe cazuri în care angajaţi temporar au fost recrutaţi pe contracte pe perioade nedeterminate de către companiile pentru care au lucrat în sistem leasing”, conchide Bogdan Florea.

 

Trenkwalder este una dintre cele mai mari companii de recrutare, selecţie şi plasare de personal din România, având 9 filiale în Sibiu, Bucureşti, Piteşti, Oradea, Timişoara, Cluj, Iaşi, Arad şi Braşov.

 

Pe piaţa locală de recrutare mai activează jucători precum Adecco România, Barnett McCall Recruitment şi Lugera & Makler.