Cum ții sub control monilioza – 4 aspecte de care să ții cont pentru o livadă sănătoasă

0

Monilioza este una dintre cele mai păgubitoare boli, care atacă florile, frunzele, lăstarii și fructele pomilor, atât la speciile de sâmburoase, cât și la semințoase. Ciuperca poate afecta recolta chiar și după depozitare, fiind considerată una dintre cele mai răspândite boli de depozit. Netratat corespunzător, atacul moniliozei provoacă pierderi de peste 90%, cauzând chiar moartea pomilor din livadă. Află 4 aspecte importante de care să ții cont pentru o plantație sănătoasă și cum să controlezi și să combați cu succes monilioza la pomi fructiferi. 

Cultivă soiuri rezistente la boli

Cauzată de o ciupercă microscopică din familia Monilinia spp, monilioza reprezintă o adevărată provocare pentru pomicultori, atacul pomilor din livadă fiind mai sever în condiții climatice nefavorabile, cu vânt, umiditate mare și temperaturi mai mici decât media normală. Speciile cele mai afectate de monilioză sunt: cireșul, prunul, vișinul, caisul sau piersicul, mărul, părul și gutuiul. 

Un control eficient al moniliozei presupune adoptarea unui management integrat pentru prevenire și combatere. Pentru a reduce pe cât posibil riscurile de apariție a bolii, atunci când înființezi livada de pomi fructiferi, este importantă atât alegerea terenului și a zonei, cât și specia sau soiul cultivat.    

 

Respectă calendarul de tăieri și stropiri

Fiecare pom fructifer are propria schemă de stropire, în funcție de particularitățile speciei și de predispoziția la anumite boli sau la atacuri ale dăunătorilor. Stropirea pomilor fructiferi este cea mai importantă măsură pentru prevenirea, controlul și combaterea agenților patogeni. Respectarea calendarului pomicol anual, aplicarea tratamentelor fitosanitare și efectuarea tăierilor la momentul optim vor garanta succesul unei recolte bogate, cu fructe de calitate. Calendarul anual de tăieri și stropiri reprezintă un factor cheie pentru întregul ciclu de îngrijire a pomilor. Pentru o livadă sănătoasă, majoritatea pomicultorilor aplică minimum 5-6 tratamente pe sezon. 

Pentru combaterea moniliozei la speciile de sâmburose, se pot aplica tratamente cu fungicide inovatoare. Grație tehnologiei AgCelence®, fungicidul Signum® are eficacitate dovedită împotriva moniliozei florilor, moniliozei fructelor, antracnozei fructelor și a mucegaiului (Rhizopus spp.). In plus,, o alta soluție în portofoliul BASF este cel mai nou triazol de pe piața, Revyona. Aceste fungicide de ultimă generație au un spectru larg de combatere a bolilor, sunt eficiente și flexibile și se pot aplica în condiții diferite, independent de vreme.   

Pe lângă respectarea calendarului de stropiri, executarea ca la carte a tăierilor este la fel de importantă pentru sănătatea livezii și creșterea randamentului de producție. Calendarul anual al tăierilor la pomi fructiferi include tăieri de formare, corectare, regenerare sau de producție, în funcție de nevoia fiecărui pom și de particularitățile biologice ale soiului. O rutină corectă de toaletare presupune folosirea uneltelor adecvate care să nu provoace leziuni pomului sau scoarței.   

Ține cont de regulile de igienizare a culturii


Dacă vrei să previi apariția moniliozei și să limitezi răspândirea bolii, este important să ții cont de regulile de igienizare a culturii. Printre cele mai importante practici agricole pentru combaterea moniliozei sunt:

  • Reducerea surselor de infecție: îndepărtarea frunzelor și fructelor bolnave, arderea și distrugerea acestora;
  • Igienizarea uneltelor folosite la tăieri;
  • Efectuarea corectă a tăierilor pentru evitarea leziunilor;
  • Realizarea de tăieri regulate care să permită circulația aerului în jurul ramurilor;
  • Îndepărtarea din livadă a ramurilor uscate (după tăierile de primăvară);
  • Aplicarea tratamentelor fitosanitare la momentul optim, respectând dozele recomandate și pauzele dintre tratamente.

 

Depozitează fructele în condiții optime

Depozitarea corectă a fructelor este o operațiune esențială pentru a preveni apariția bolilor de depozitare ce pot compromite fructele după momentul recoltării. Acestea trebuie depozitate în spații aerisite, cu temperaturi ce nu ar trebui să depășească 5 grade Celsius. Fructele gata recoltate nu trebuie spălate. Ele se pot depozita în lădițe de lemn în depozite sau spații închise. Nu depozita fructe care prezintă lovituri sau simptome de infecții. Pentru a rezista mai mult timp, merele și gutuile se pot înfășura în hârtie.

Îngrijirea corectă a livezii și respectarea calendarului anual pomicol previne apariția agenților patogeni și asigură o protecție sporită pomilor fructiferi. Ține cont de aspectele de mai sus și beneficiază de livezi sănătoase și recolte profitabile, în fiecare an.  

Sursa foto: shutterstock.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.