Cum trebuie să procedezi în cazul blocării porții metalice de către un autoturism?

0
porti metalice

Imaginează-ți următorul scenariu: ești la volanul mașinii proprii, mai ai maximum un minut până să ajungi acasă, după o zi grea de muncă, însă deodată observi în zare o imagine care îți poate strica total starea. Mai exact, un autoturism străin este parcat în fața porții metalice, făcând imposibil accesul cu mașina ta în curte. O astfel de situație nu este greu de închipuit în țara noastră, având în vedere atitudinea și comportamentul multora dintre șoferi. Totuși, nu este cazul să le urmezi exemplul, iar această împrejurare este una care se poate rezolva destul de repede.

În primul rând, pentru a te asigura că nu comiți tu însuți o ilegalitate în trafic, trebuie să găsești un loc de parcare regulamentar sau să oprești autoturismul în afara părții carosabile, pentru doar câteva minute, într-un loc în care nu obstrucționează pe nimeni. Este un răgaz suficient pentru a înconjura autovehiculul parcat în fața respectivelor porti metalice, căutând să vezi dacă șoferul nu a lăsat un număr de telefon în geam sau dacă nu își face apariția, văzându-te că îi inspectezi mașina. Bineînțeles, aceasta ar fi de departe cea mai de dorit finalitate a micii întâmplări cotidiene.

Dacă totuși nu vine șoferul mașinii parcate ilegal în fața porții metalice care deservește proprietatea ta, fie că ne referim la locuința proprie, un teren sau sediul business-ului tău, ai la dispoziție două variante: le vom denumi cea „pașnică”, respectiv cea „legală”. Prima se desfășoară astfel: în situația în care nu ai găsit un loc de parcare permanent, ci numai ai oprit mașina, este momentul să cauți unul, apoi să îți continui ziua în mod obișnuit, privind din 30 in 30 de minute pe geam, pentru a vedea dacă respectivul autoturism a fost mutat.

 

Cea de-a doua modalitate de degajare a vehiculului străin din fața unei porți metalice este următoarea: să apelezi la poliție, fie de îndată ce observi mașina, fie după ce o parchezi pe a ta în altă parte. Din fericire, nu este nevoie neapărat de autoritatea rutieră, poți apela inclusiv la poliția locală/comunitară, pentru constatare. La rândul lor, oamenii legii au la dispoziție două variante de a o aplica: fie îi sancționează pe făptași cu amenzi și puncte de penalizare (între 290 și 725 de lei, respectiv 2-3 puncte de penalizare), fie trec direct la ridicarea autoturismelor.

Există și o altă idee care merită menționată: în cazul în care alegi să achiziționezi porți metalice culisante, care se deschid de-a lungul unor șine, poți încerca accesul în curte chiar și dacă acesta este parțial blocat (spre deosebire de modelele batante, care nu se pot mișca dacă drumul lor este obstrucționat). Bineînțeles, aceasta este o decizie pe care trebuie să o iei în momentul în care plasezi comanda. O altă opțiune care poate contribui la liniștea ta este să cumperi și să lipești pe poartă autocolante sau pancarte cu mesajul „Staționarea/parcarea interzisă” (ori să vopsești aceste cuvinte cu o culoare care să contrasteze vizibil cu nuanța porții).