Cum va reacţiona România la retrogradările masive ale S&P

‘România va reacţiona sever, deoarece acestea sunt şocuri severe, pe mai multe canale. Pe canalul comercial, nu vom mai exporta tot atât de mult. Recesiunea zonei euro pare să fie iminentă, ceea ce va afecta şi evoluţia economiei Româneşti, prin intermediul pieţelor financiare. De asemenea, vor fi afectate pieţele bancare. Nu va fi numai o recesiune prin export, dar şi o îngheţare a pieţelor financiar-bancare, ceea ce va face ca finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice să fie în continuare costisitoare’, a afirmat Daniel Dăianu.

 

Economistul a precizat că Banca Naţională a României trebuie să fie pregătită pentru a interveni, având în vedere operaţiunile băncilor elene pe piaţa românească, dacă Grecia va intra în default.

 

‘În 2012 tensiunile vor fi mari, se va înnota în mâl. Pieţele vor rămâne nervoase, Banca Centrală Europeană va fi nevoită să suplimenteze liniile de finanţare pe termen mediu, va interveni prin achiziţii directe în Italia şi în Spania. De asemenea, dacă în Grecia nu se va ajunge la un compromis, un eşec ar face ca pieţele să reacţioneze. Iar dacă Grecia intră în default, trebuie ca statul român, Banca Naţională a României, să fie pregătiţi să intervină având în vedere operaţiunile băncilor elene la noi’, a spus Daniel Dăianu.

 

Acest a explicat că retrogradarea celor nouă state reprezintă o depunctare a zonei euro, de care economia românească este dependentă ‘covârşitor’.

 

‘Economia românească depinde covârşitor de zona euro. Pieţele importante de export sunt în zona euro. Piaţa bancară locală e dominată de grupuri bancare din zona euro, finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice depind de situaţia de pe pieţele financiare, determinate şi ele tot de zona euro. În mod ironic, pentru că ani de zile s-a crezut că zona euro este nucleul cel mai performant, a devenit marea vulnerabilitate. Depunctarea Agenţiei Standard and Poor’s (S&P) este a zonei euro, a politicii economice şi a aranjamentelor instituţionale. Iar hiba este a uniunii monetare. Deşi este firească reacţia nervoasă a unor oficiali ai Comisiei Europene, a liderilor europeni, nu poate compensa viciile din zona euro. Banca Central Europeană nu atacă fondul problemei. Se reacţionează tardiv şi insuficient. Depunctarea celor nouă state europene este o depunctare la nivelul zonei euro. Deşi sunt câteva state care nu au fost retrogradate, acestea au perspective negative. Acest lucru susţine faptul că este o depunctare a zonei euro şi a politicilor adoptate până acum’, a spus economistul.

 

 

De asemenea, Daniel Dăianu a menţionat că în zona euro, criza este generată şi de decalaje mari de competitivitate. ‘Aceste decalaje se reflectă în dezechilibre externe. Deci nu este o criză fiscală în principal. De aceea abordarea de până acum nu convinge’, a precizat fostul ministru de Finanţe.

 

O altă consecinţă este aceea că pe piaţa financiar-bancară locală, prezenţa grupurilor străine creează o mare dilemă pentru autorităţi şi accentuează o vulnerabilitate, potrivit sursei citate. ‘Obsesia băncilor de a-şi asigura lichidităţi potrivit noilor cerinţe are o implicaţie automată. Acestea vor reduce din expunerea pe anumite pieţe, iar creditarea va fi lovită. Va fi afectată şi economia privată. Băncile de la noi nu sunt amatoare să extindă operaţiunile. În condiţiile date, o limitare ar fi să se extindă liniile de finanţare, să nu fie afectate, diminuate. Economia are un ingredient psihologic pronunţat, decizii de consum, şi dacă atmosfera se deteriorează are impact asupra individului, fie că este salariat, consumator, patron, investitor’, a declarat Daniel Dăianu.

 

Economistul a adăugat că astfel de probleme nu pot fi rezolvate numai cu măsuri de austeritate şi că fondurile europene reprezintă o soluţie pentru revenirea economiei româneşti.

 

‘Problemele nu se rezolvă numai cu măsuri de austeritate, deoarece populaţia nu va fi de acord cu guvernanţii. Decizia Agenţiei Standard and Poor’s (S&P) este o ştirea rea, arată că zona euro nu şi-a rezolvat problemele de fond. România are o economie de dimensiune mijlocie, mică, dar depinde covârşitor de pieţele externe. Iar pieţele bancare sughit la orice mişcare. Avem o economie puternic euroizată, în sensul că gradul de intermediere financiară în moneda euro este ridicat. Deşi am avut un proces de consolidare fiscală bună, am ajuns la deficit structural în jur de 3%, încă avem o mare slăbiciune în ceea ce priveşte încasările fiscale. Dacă tot tai din cheltuieli, nu ai de unde să obţii o relansare economică. Când vorbim de consolidare bugetară trebuie să ne gândim la absorbţia fondurilor europene, dacă sunt încasări mici la buget. Creşterea economică este periclitată de ce se întâmplă în zona euro, iar dacă nu folosim banul european ne va fi greu’, a mai spus Dăianu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed