Cum vor dispărea asigurătorii care nu plătesc

0

Cât de mult vor creşte preţurile pentru contractele de răspundere civilă auto? Potrivit unor surse din piaţă, 7 din cele 11 companii autorizate să încheie poliţe RCA au anunţat că intenţionează să ridice nivelul preţurilor, în medie, cu aproximativ 15%.

 

Există însă şi informații că ar putea interveni o creştere medie mai mare, de 20-25 de procente.

 

O mare problemă în acest domeniu o reprezintă, în opinia mai multor specialişti, fenomenul de „dumping“, termen oarecum impropriu folosit aici, dar care semnifică aplicarea unor preţuri mici, în scopul de a atrage clienţi şi cu riscul de a nu putea achita daunele.

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) admite că acest „dumping“ există, nu e o simplă invenţie. „Societăţile de asigurare îşi stabilesc tarifele pe baza calculelor actuariale care, folosind date istorice, încearcă să estimeze costurile cu despăgubirile viitoare şi, în consecinţă, preţurile (nivelul primelor) pentru care societăţile sunt dispuse să îşi asume anumite riscuri. Tarifele care nu respectă această regulă, inclusiv eventualele cazuri de tarife mai scăzute (dumping) atrag responsabilitatea directă a societăților de asigurare“, au spus oficialii ASF, pentru capital.ro.

 

ASF urmărește încadrarea societăților în indicatorii de solvabilitate și lichiditate. „Tarifele scăzute generează riscul deteriorării financiare, dar nu automat. Solvabilitatea unei societăți de asigurări reprezintă, în termeni simpli, capacitatea acesteia de a face față, din punct de vedere financiar, obligațiilor de despăgubire prezente și viitoare. Dar marja de solvabilitate se calculează pe portofoliul produselor vândute, și nu individual. Unele produse pot să aibă o contribuție diferită la indicatorul de solvabilitate. Societatea poate decide politici de vânzare diferențiate, dar cu condiția să asigure solvabilitatea pe total“, au spus reprezentanţii Autorităţii.

 

 

Articolul integral pe capital.ro