Cum vor tinerii români să ajungă la NASA

0

Purtătorul de cuvânt al evenimentului, Maria Revnic, a declarat că este pentru prima dată când România organizează la nivel local această competiție și că proiectele desemnate câștigătoare la Cluj vor intra în competiția globală.

 

”Avem în jur de 50 de persoane participante, cam jumătate sunt programatori, dar sunt și specialiști în hardware, biologie moleculară, designeri, studenți. Majoritatea sunt clujeni, dar sunt și echipe formate pe facebook, din toată țara. Mâine vor fi nominalizați câștigătorii de aici. Juriul e local în această etapă. Se nominalizează din fiecare țară participantă proiecte, care trec la jurizarea globală, care se face de către reprezentanți ai NASA. Cei care vor fi nominalizați și la Cluj vor face un video de 30 de secunde pe care îl vor trimite pentru jurizarea globală”, a explicat Maria Rednic.

 

În opinia sa sunt câteva proiecte ”mai interesante”, dar juriul va stabili care vor fi cele selectate pentru faza globală.

 

”Sunt câteva echipe care se ocupă de aplicații din categoria ‘Planeta Pământ’, este una din cele șase categorii mari. Mai sunt câteva echipe care fac o aplicație din aeronautică, ‘Nu-mi strica drona’. Mai este un coleg care face o aplicație interesantă pentru exerciții fizice adaptate în microgravitație, pentru astronauții de pe stația spațială internațională. Cam astea sunt aplicațiile foarte populare”, a menționat Maria Rednic.

NASA Space Apps Challenge este cel mai mare hackathon (concurs de programare) din lume, iar faza locală este organizată și la Cluj, în premieră pentru România, de către Centrul de Antreprenoriat și Inovație Startup Transilvania, TechAcademy, SprintPoint Techcelerator și ClujHUB.

 

Competiția se adresează unui public cu nivel de experiență variat și din diverse domenii: programatori, oameni de știință, profesori, tehnologi, artiști, designeri, ingineri, storytellers, studenți sau antreprenori.

 

Temele competiției din acest an trasate de NASA sunt: Terra, Aeronautică, Tehnologia, Stația Spațială Internațională, Călătorie spre Marte, De la Sistemul Solar la infinit.

 

La ediția din acest an s-au înscris 193 de orașe de pe întreg globul.