Curtea de Apel București: Nu sunt probe că Blejnar a comis o faptă penală

0

Procurorii DNA au făcut recurs iar decizia finală va aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție care a fixat termen pentru 26 octombrie în vederea soluționării contestației procurorilor.

 

Sorin Blejnar mai are un dosar penal, fiind trimis în judecată de procurorii DIICOT Brașov pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală, același gen de acuzații care îi sunt aduse și de procurorii anticorupție.

 

 

Judecătorii Curții de Apel București susțin, mai mult, că procurorii DNA nici măcar nu l-au monitorizat operativ pe Sorin Blejnar, el fiind interceptat colateral, pentru că discuta cu alte persoane urmărite.

 

“Astfel, Curtea constată că în privinţa învinuitului Blejnar Sorin nu s-a solicitat şi în consecinţă nu există o interceptare telefonică a convorbirilor sale, niciunul dintre inculpaţii, învinuiţii sau martorii din cauză nu au dat declaraţi care să vină în sprijinul acuzării, din înscrisurile aflate la dosar nu există vreo legătură între activitatea învinuitului şi societatea comercială prin intermediul căreia s-a comis infracţiunea de evaziune fiscală”, se arată în hotărârea Curții de Apel București

 

Judecătorii spun că discuțiile lui Sorin Blejnar cu fostul său șef de cabinet, Codruț Marta, nu sunt probe care să ateste implicația penală a acestuia

 

“În cuprinsul referatului prin care s-a solicitat arestarea preventivă a altor persoane cercetate în cauză, procurorii de caz fac referire la o întâlnire dintre învinuitul Blejnar Sorin şi inculpatul M. C.-A. care a avut loc în vara anului 2011 la L., la întâlnirile dintre învinuit şi M. C.-A. ., C. V. ,.. , precum şi la conţinutul convorbirilor telefonice intreceptate autorizat în cauză care relevă preocuparea de a-l convinge pe învinuitul Blejnar Sorin să nu demisioneze de la conducerea A.N.A.F. Aceste aspecte care reliefează participaţia învinuitului la activitatea infracţională nu pot constitui, în opinia Curţii, nici indicii temeinice şi cu atât mai puţin probe care să constituie temei pentru prelungirea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara dispusă în cauză”, arată judecătorii Curții de Apel București.

 

Redarea convorbirii unor terţe persoane cu privire la preocuparea acestora de a fi menţinut în funcţie Sorin Blejnar, urmate de întâlniri dintre învinuit şi persoane cu atribuţii de conducere în cadrul A.N.A.F., nu pot constitui decât simple bănuieli, speculaţii asupra naturii interesului menţinerii în funcţie a învinuitului, susțin judecătorii.

 

Procurorii DNA anunțau în luna iulie că au început urmărirea penală împotriva lui Sorin Blejnar pentru că a sprijinit un grup infracțional organizat condus de afaceristul Radu Nemeș și specializat în evaziune fiscală cu produse petroliere, activitate care a prejudiciat statul cu zeci de milioane de euro. Blejnar mai este învinuit și de complicitate la evaziune fiscală.