Cutremur de 8 grade în insulele Salomon. Un tsunami a făcut victime VIDEO

0

Cutremurul a avut loc la ora 01.12 GMT (03.12 ora României) între insulele Salomon şi Vanuatu, la nord-est de Australia, în apropiere de insulele Santa Cruz, afectate de o serie de cutremure violente în ultimele zile, a anunţat institutul american de geofizică USGS.

 

Val de 55 de centrimetri în Noua Caledonie

 

Franţa a activat planul de urgenţă ORSEC în Noua Caledonie după cutremurul puternic din largul insulelor Salomon, care a generat un val de 55 de centimetri pe coasta de nord a insulei la Hienghene, potrivit Centrului de alertă în caz de tsunami în Pacific.

 

Potrivit centrului, un val de 55 de centimetri amplitudine a fost înregistrat în provincia Nord din Noua Caledonie, la Hienghene, şi unul de 48 de centimetri pe insula Lifou. Un val mai mic, de 18 centimetri, a fost observat în Vanuatu.

 

Înaltul comisariat al Republicii din Noua Caledonie a activat planul ORSEC, apreciind că seismul „ar putea genera un val care ar atinge coastele Grande Terre, insulele Loyauté şi insula Pins începând cu ora 14.00 (05.00 ora României)”.

 

În Fiji, sirenele au sunat, scoţând în stradă mii de locuitori. „Este haos la Suva, toată lumea încearcă să scape de tsunami!!”, a scris pe Twitter Ratu Nemani Tebana, din capitala arhipelagului.

 

În Salomon, informaţiile încă parţiale şi neoficiale menţionează pagube materiale importante pe litoral.

 

 

„Informaţiile de care dispunem sunt că satele din vestul până în sudul Lata, de-a lungul coastei ar fi fost distruse, chiar dacă nu putem confirma încă”, a declarat pentru AFP Augustine Bilve, un oficial din cadrul spitalului din Lata, pe insula principală Santa Cruz, Ndende.

 

„(Pământul) s-a cutremurat de mai multe ori la Lata, dar nicio clădire nu a fost avariată”, a adăugat el.

 

Pacienţii spitalului sunt în curs de evacuare pentru pregătirea paturilor pentru eventualii răniţi provenind din satele de coastă. „Ni s-a spus că după cutremur, satele au fost lovite de valuri. Pentru moment, aşteptăm la Lata şi vom evacua pacienţii în caz de nevoie”, a precizat medicul.

 

Martorii oculari au declarat că nu au resimţit cutremurul în capitala insulelor Salomon, Honiara, situată la aproximativ 580 de kilometri de epicentru.

 

O alertă de tsunami a fost emisă pentru insulele Salomon, Vanuatu, Nauru, Papua Noua Guinee, Tuvalu, Noua Caledonie, Kosrae, Fiji, Kiribati, precum şi Wallis şi Futuna. Aceasta a fost ridicată la ora 03.45 (05.45 ora României).

 

În Noua Caledonie, Înaltul comisariat al Republicii a activat planul de urgenţă ORSEC şi a avertizat că seismul „ar putea genera un val care ar atinge coastele, insulele Loialităţii şi insula Pins începând cu ora 14.00 (05.00 ora României)”.

 

O avertizare de tsunami a fost emisă şi pentru Hawaii de Centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific.

 

Potrivit centrului american şi agenţiei de seismologie australiene, un val de 90 de centimetri a fost înregistrat la Lata. „Ştim că a fost generat un tsunami”, a declarat pentru AFP seismologul David Jepsen de la Geoscience Australia.

 

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 5,8 kilometri şi la aproximativ 60 de kilometri de insula Lata, potrivit USGS. O replică a atins magnitudinea de 6,4.

 

Potrivit unui oficial din cadrul Agenţiei de gestionare a catastrofelor naturale din Salomon, îngrijorările se îndreaptă spre Temotu, o provincie estică din Salomon.

 

„Va fi provincia cel mai dur afectată dacă (seismul) se va dovedi distrugător”, a declarat acest oficial sub acoperirea anonimatului.

 

Insulele Salomon sunt situate pe Cercul de Foc al Pacificului, unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice provocând o activitate seismică şi vulcanică intensă.

 

Format din 992 de insule şi insuliţe, acest arhipelag din Commonwealth numără puţin sub 600.000 de locuitori, care trăiesc în special din pescuit, minerit şi exploatare forestieră.

 

În 2007, un tsunami generat de un cutremur cu magnitudinea de 8,1 a provocat moartea a 52 de persoane şi a lăsat alte câteva mii fără adăpost.

 

La 29 septembrie 2009, regiunea a fost lovită de un cutremur puternic urmat de un tsunami devastator, soldate cu 186 de morţi în Samoa şi Tonga.