Dacã trece de faza birocraticã, “Primul Siloz” ar putea fi concretizat în trei etape

0

“Astfel, odată cu apariţia silozurilor licenţiate şi a certificatelor de garantare, vorbim despre o piaţă curată, nu ca acum, când comerţul la negru reprezintă 60%. Producătorii vor putea obţine un preţ mai bun şi nu vor mai fi nevoiţi să vândă în grabă pentru că vor putea apela la bănci şi accesa un credit pe baza certificatului de garantare. Singurul dezavantaj ar fi că, în final, costurile se revarsă tot asupra producătorului, fie că vorbim despre rambursarea creditului accesat, fie despre cota de 0,5% din valoarea seminţelor de consum depozitate ce revine silozurilor licenţiate”, a declarat pentru Business Standard Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România.

Primul pas prevăzut de OU stabileşte modalitatea de acordare a licenţei depozitelor, care se va acorda pe baza unei analize efectuate de o comisie compusă din 15 membri, reprezentanţi ai ministerului de resort, ai asociaţiilor profesionale şi/sau ai operatorilor economici cu activitate în domeniul producţiei, depozitării şi comercializării seminţelor de consum, ai bursei de mărfuri, ai Federaţiei Patronale din Industria Alimentară şi ai Comisiei Naţionale de Gradare a Seminţelor de Consum.

Condiţiile financiare şi tehnice pentru acordarea licenţei vor fi verificate şi certificate de către organisme de audit, operaţiune efectuată în schimbul unei taxe plătite Fondului de Garantare Agricolă de către operatorul economic solicitant. Depozitarii care doresc să obţină licenţa pentru acreditarea silozurilor pot depune cereri scrise, în termen de zece zile lucrătoare de la publicarea normelor metodologice.
Printre condiţiile pe care aceştia trebuie să le întrunească se numără deţinerea unei încăperi pentru determinări cantitative şi a unui laborator pentru gradarea seminţelor de consum, a unor utilaje pentru condiţionarea seminţelor de consum aduse la depozit şi al liniilor tehnologice de transport al produselor.
De asemenea, sunt stipulate şi o serie de condiţii financiare, cum ar fi dovada că, în ultimii doi ani, depozitarul solicitant a încheiat activitatea cu profit, cu excepţia unităţilor nou-înfiinţate, fiind necesară prezentarea unui certificat de atestare fiscală din care să rezulte că nu înregistrează obligaţii fiscale la bugetul general consolidat. Licenţa se acordă pentru o perioadă de cinci ani pentru fiecare depozit.

Odată finalizată etapa licenţierii depozitelor, pe care jucătorii din sectorul agricol o vor cât mai scurtă, pentru ca programul să înceapă efectiv în acest an, producătorul agricol poate depozita marfa în unităţile acreditate, în schimbul unui certificat de garanţie valabil pentru un an. Certificatul de depozit se eliberează deponentului în situaţia în care acesta doreşte să gajeze seminţele de consum depozitate. Cu acest certificat, producătorul agricol se poate duce la una dintre băncile interesate de program, respectiv CEC Bank, BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank şi Alpha Bank, şi sã solicite un împrumut ce poate reprezenta până la 70% din valoarea producţiei depozitate, în cazul în care doreşte să reia ciclul de producţie sau vrea să îşi achiziţioneze utilaje agricole.

În viitorul apropiat, urmează ca şi reprezentanţii băncilor să stabilească nivelul dobânzilor pentru acest program. Schema de garantare pentru certificatele de depozit este administrată de Fondul de Garantare a Creditului Rural, care trebuie să acopere minimum 10% şi maximum 20% din valoarea totală a certificatelor de depozit emise şi aflate în evidenţa sa.

Disponibilităţile financiare ale schemei de garantare a certificatelor de depozit sunt constituite din suma de 42 mil. lei, ce ar trebui să provină din fondurile prevăzute iniţial pentru capitalizarea CEC Bank, cote plătite de depozitarii licenţiaţi, reprezentând 0,5% din valoarea seminţelor de consum depozitate, dobânzi încasate la depozitele constituite de Fondul de Garantare Agricolă. Sistemul de garantare a certificatelor de depozit va fi aplicat până la 31 decembrie 2012.

Mihai Anghel, patronul Cerealcom Dolj, spune însã că cele 10 mil. euro de care dispune Fondul de Garantare a Creditului Rural pentru programul “Primul Siloz” nu sunt suficiente pentru o bună derulare a acestuia. “Dacă luăm în calcul o producţie de cereale de 20 mil. tone, de exemplu, la un preţ mediu de 150 euro pe tonă, ar fi necesară o sumă de 300 mil. euro pentru ca fondul să poată să emită certificate de depozit pentru această cantitate’’, a punctat Anghel.


>Etapa 1
Licenţierea depozitelor de către o comisie compusă din 15 membri; odată acordată, acreditarea este valabilă timp de cinci ani

Cerinţe licenţiere depozite:

a) încăpere pentru determinări cantitative şi laborator pentru gradarea seminţelor de consum;
b) spaţii tehnologice pentru următoarele operaţiuni:

  • descărcarea mijloacelor de transport;
  • încărcarea mijloacelor de transport;
  • manipulări interioare;
  • depozitarea subproduselor rezultate din condiţionare, până la valorificarea lor;
  • depozitare pe termen lung;

c) utilaje pentru condiţionarea seminţelor de consum aduse la depozit;
d) linii tehnologice de transport al produselor în/din depozit.

Condiţii financiare depozitari:

  • a) să facă dovada că, în ultimii doi ani, au încheiat activitatea cu profit, cu excepţia unităţilor nou-înfiinţate;
  • b) să prezinte certificat de atestare fiscală eliberat de organele fiscale competente, din care să rezulte că nu înregistrează obligaţii fiscale la bugetul general consolidat.

>Etapa 2
Fiecare producător agricol care îşi depozitează marfa într-un siloz licenţiat va primi din partea depozitarului un certificat de garantare valabil un an.

  • Depozitarii sunt obligaţi ca, la eliberarea certificatelor de depozit, să ţină evidenţa acestora într-un registru şi să le comunice administratorului în termen de cinci zile de la eliberarea unui certificat de depozit.
  • Certificatul de depozit se eliberează deponentului la predarea seminţelor de consum şi este reţinut de către depozitar la restituirea seminţelor predate.
  • Certificatul de depozit se eliberează deponentului în situaţia în care acesta doreşte să gajeze seminţele de consum depozitate.
  • Certificatul de depozit prevăzut se păstrează la depozitar.

>Etapa 3
Cu acest certificat, orice producător agricol poate solicita băncilor implicate în programul “Primul Siloz” un împrumut care să acopere până la 70% din valoarea producţiei depozitate, în vederea reluării ciclului de producţie sau achiziţiei de utilaje agricole.