AcasăEconomieDacian Cioloş, despre renegocierea PNRR: Le doresc succes să renegocieze. Pentru domnul...

Dacian Cioloş, despre renegocierea PNRR: Le doresc succes să renegocieze. Pentru domnul Cîţu ar fi penibil / Ar însemna o întoarcere la zero, adică practic noi nu am mai avea PNRR

”Le doresc succes să renegocieze. Pentru domnul Cîţu ar fi penibil pentru că e premierul care a semnat acel PNRR împreună cu preşedinta Comisiei. În primul rând, mie nu mi-e clar ce anume vrea domnul Ciolacu să negocieze sau să renegocieze în PNRR. Pentru că am auzit una de la dânsul, am auzit alta de la domnul Grindeanu şi  probabil că mai au şi alţii alte idei. În primul rând, nu e clar ce vor să renegocieze pentru că dacă vor să renegocieze reforme la care România s-a angajat, văd o mare problemă. Acele reforme decurg din nişte recomandări specifice de ţară pe care Comisia Europeană le face pentru toate statele membre de câţiva ani de zile. Şi ele s-au regăsit în Planurile naţionale de redresare ale statelor membre. Acolo nu a fost uşor nici pentru noi să le negociem”, a declarat Dacian Cioloş, la Digi24, sâmbătă. 

Întrebat ce prevede PNRR pentru pensii, Cioloş a explicat că apare posibilitatea de a creşte vârsta de pensionare. 

”Pentru pensii, Comisia Europeană a cerut modificarea vârstei de pensionare, un angajament clar că  modificăm vârsta de pensionare, că o ducem mai în sus şi colegii noştri din guvern au insistat să nu avem o condiţionalitate, să fie o decizie politică în România, după un acord politic şi atunci în PNRR se prevede cel puţin posibilitatea opţională de a creşte vârsta de pensionare. Adică fiecare persoană să decidă opţional dacă vrea să  lucreze în plus, să poată să o facă. Dacă vor să renegocieze reformele va fi foarte dificil, dacă vor să renegocieze alocările bugetare, acolo iarăşi Guvernul a mers cu nişte argumente, alocările bugetare sunt legate de nişte reforme şi dacă guvernul vrea să renegocieze lucrul acesta, în acest  stadiu, în care PNRR nici nu a fost lansat, urmează să vină avansul şi să dăm drumul la primele măsuri, o renegociere ar însemna practic o întoarcere la zero, adică practic noi nu am mai avea PNRR, implementarea lui s-ar bloca şi ar trebui rediscutat, renegociat şi am amâna implementarea până undeva anul viitor”, a mai afirmat Cioloş. 

”Tot programul ar fi blocat. Dacă sunt chestiuni esenţiale atunci, tot programul ar fi blocat pentru că ar presupune chestiuni de alocări bugetare şi reforme, dacă  sunt doar chestiuni punctuale atunci programul ar putea să meargă aşa şi ceea ce a fost renegociat rămâne în vigoare şi oricum se aplică. Guvernul ar trebui să pună  în practică”, a adăugat Cioloş. 

Fostul ministru al Proiectelor Europene Cristian Ghinea a vorbit, vineri, despre trei fake-news şi renegocierea PNRR.  

 

 

Ultimele Articole