Dacian Cioloș, despre securitatea la nivel european: „Până să ajungem la armată europeană, va mai dura”

0

Europarlamentarul Dacian Cioloș a declarat că în momentul de față Europa nu beneficiază de o securitate și o apărare și sunt încă discuții cu privire la o cooperare militară, la mai bine de doi ani de când Ucraina se află în război, scrie gândul.ro.

„Securitatea – apărarea nu e competență europeană. Deocamdată să vorbește tot mai mult de o cooperare militară la nivel european. Până să ajungem la armată europeană, va mai dura, dar până să ajungem acolo ceea ce se poate face este să avem o acțiune a capacități militare puse la comun de către statele membre, pentru că armată europeană nu pot avea decât statele suverane și în momentul de față Uniunea Europeană e compusă din 27 de state suverane care au armate și acestea armate pot să conlucreze între ele”, a spus Dacian Cioloș.

Întrebat dacă România reușește să facă față în momentul de față cu dotările pe care le are și cu bugetul alocat, fostul premier spune că țara noastră a ratat multe oportunități în acest domeniu al apărării.

„Una e bugetul alocat declarat și alta e bugetul alocat utilizat. Noi am declarat peste 2% – 2,5, dar n-am utilizat decât 1,6, deci chiar sub media Europeană. Deci mai avem de lucru în capacitatea de absorbție și investiții pe care noi să le facem în industria de apărare și la noi în țară. Sigur corelat cu ce fac și alte state membre pentru că în anii următori vor fi mai multe programe și la nivel European care să încurajeze dezvoltarea capacităților productive în industria de apărare în Uniunea Europeană, pentru că noi acuma cumpărăm foarte multe de la americani, de la coreeni din alte părți și chiar dacă va trebui să continuăm să ne bazăm pe ce produc alții trebuie să începem să producem și noi”, a spus europarlamentarul, conform sursei menționate.