Daniel Dăianu: „NU tăiem pensii, salarii, dar NU le creștem brusc, să nu ne dăm FOC!”

0
Daniel Dăianu: „NU tăiem pensii, salarii, dar NU le creștem brusc, să nu ne dăm FOC!”

Comisia Euroepana nu ne spune ce să facem. Ei ne spun ca nu puteti duce in carca ce v-ati asumat. Acolo nu se spune exact, nu sunt recomandari. Asteapta de la guvernul Romaniei. Se si spune. Asteptam masuri concrete care sa indice ca in rastimp de 3 ani, nu in 2 ani, ca si-au dat seama ca sa ajunga la deficit de sub 3% nu se poate.(…)

 

Coronavirusul ne-a prins pe picior gresit. Noi la BNR, la Consiliul Fiscal, discutam, dacă va încetini economia globală, dacă va apărea o lebădă neagră, cum ne va prinde, nu avem rezerve.

Am gasit intelegere pentru prelungirea cu un an. Ajustarea să fie pentru 2022, nu pt 2021. Trebuie sa ajungem la un deficit prefigurat de Comisie (CE). Să nu ajungem la acel deficit si sa reusim anul acesta, cum a zis si ministrul Citu, la unul de 3,6%. Important este ca acest Titanic să o ia in partea cealaltă, sa nu ne izbim de aisberg.

Solutia este sa reesalonam. Nu taiem veniturile oamenilor, deci nu le taiem. Nu taiem pensii, nu taiem salarii, dar sa nu le creestem brusc, pentru ca, ce se întâmplă, dam foc, dam foc!. Noi ne dam foc, nu avem nevoie de asa ceva. Avem nevoie de liniste economică, cât se poate.

„Isteria legată de creșterea punctului de pensie ar trebui să se termine. Pentru că, oricine va fi la putere, îmi pun capul, nu va putea să facă așa ceva dacă nu va crește drastic taxe și impozite și nu a tăia la sânge cheltuieli.  Nu se poate să faci așa ceva! Trebuie să fim raționali.

„Nu stim ce se va întâmpla în lunile viitoare”, spune Dăianu, referindu-se la criza coronavirusului.

„SARS a fost mai puțin periculos. Acum 20 de ani, economia mondială se globaliza și atunci, atunci nu era restul economiei mondiale atât de dependentă de economia chineză, China ne furnizează prea mult”, potrivit președintelui Consiliului Fiscal.