Daniela Șerban: De la Start-up la Unicorn. Cum e pavat drumul?

0

În România avem o mare de talent tehnologic. În acest sens, vestea bună este că pentru un start-up global în tehnologie, nu mai contează atât de mult de unde pornește, pentru că, la un moment dat în evoluție, oricum se ajunge la piețe globale și finanțare de la investitori internaționali.

Important, spune Sergiu Neguț, Co-fondator Fintech OS, este că dacă ai o idee de afaceri și pornești imediat în căutarea banilor nu este rețeta câștigătoare. Orice idee trebuie mai întâi testată, produs prototipul și susținută financiar de 2-3 apropiați, care, la rândul lor, ar semăna cu o echipă și ar prezenta interes pentru alte 6-7 persoane. Abia din acel moment putem să căutăm finanțare externă. Nu este un secret faptul că pandemia a temperat apetitul investitorilor și vedem mai multă prudență în finanțare. La ora actuală mulți continuă să lucreze după scenarii, ceea ce este valabil și pentru domeniul finanțării, dar investițiile vor continua, cu un amendament de precauție.

Oricum ar fi, înainte de aprobarea unei finanțări, investitorii evaluează la sânge o afacere. Evaluarea unei companii nu înseamnă doar cifre spectaculoase și creștere rapidă. Totuși, pentru un start-up evaluarea înseamnă mult, deoarece există elemente care pot să semnaleze șanse de a deveni un Unicorn sau o poveste de succes globală, adaugă Dan Călugăreanu, Early Game Ventures. Există, așadar, 9 piloni asupra cărora se atrage atenția și câte 3 stadii pentru fiecare: verde, galben și roșu. Zona verde semnifică succes, galben înseamnă că identificarea soluției la problema propusă este încă în proces, iar roșu ar exprima un mic dezastru, deoarece problema nici măcar nu a fost identificată. 

Pe lângă acestea, se consideră că există 3 elemente care fac diferența. Primul ar fi echipa, care ar trebui să lucreze împreună în orice situație, demonstrând disponibilitatea de a pune în joc nu doar mintea, ci și simțurile pentru a reuși. Cel de-al doilea element este tehnologia, care ar trebui să asigure soluții nu doar pentru ziua de astăzi ci și, indiferent de ce s-ar întâmpla mâine, să fie în stare să propună soluții la fel de bune și viabile. Al treilea lucru care face diferența dintre start-up-uri în ochii investitorilor este cunoașterea aprofundată a propriei afaceri. Asta înseamnă că la orice oră din zi și din noapte antreprenorul ar putea descrie prin câteva cuvinte simple povestea de succes, dar care să capteze instant. Și dacă sunt prezente aceste trei elemente, înseamnă că problemele au fost înțelese și că vor înțelege și alții ce vrea un leader să facă cu adevărat.

În orice demers de a căuta bani, ce face diferența este întotdeauna încrederea în propria reușită, un vizibil optimism și multe emoții pozitive, spun cei doi business angel. Indiferent dacă inițiem un start-up de tehnologie sau nu, ne vom afla mereu într-un proces de învățare. De multe ori Sergiu Neguț s-a întâlnit cu situații când căuta bani – primea sfaturi și când căuta sfaturi, a primit bani. 

 

Găsiți mai multe detalii în dialogul de mai jos cu Sergiu Neguț și Dan Călugăreanu:


Daniela Șerban, Președinte ARIR și VERTIK