x


  • EUR
    4.8567
    USD
    4.0900
string(6) "opinii"

DANIELA ȘERBAN. Întâlniri online cu acționarii: test sau perspectivă a viitorului?

Situația din ultimele luni, starea de urgență, starea de alertă și pandemia ne-a luat pe nepregătite și a produs schimbări majore în funcționarea societăților.

Autor: money.ro | Sursa: Money.ro | Publicat: 15.06.2020, 9:23

Am fost nevoiți să ne conformăm și să ne adaptăm restricțiilor impuse de ordonanțele militare.

Aceste restricții au creat inițial dificultăți organizatorice societăților, unele dintre ele chiar aveau convocate Adunări Generale ale Acționarilor în perioada în care interdicțiile erau în toi. Astfel, societățile au luat măsuri, s-au adaptat la noua realitate. În relația cu acționarii s-a mers pe votul prin corespondență. Deși la un moment dat s-a luat în calcul chiar și amânarea adunărilor, companiile au preferat să le țină cu respectarea condițiilor impuse. 

La ora actuală, OUG 62 / 2020 este încă aplicabil societăților de tip închis care au convocat adunări generale în timpul stării de urgență. Măsurile sunt valabile încă două luni după ridicarea stării de urgență, respectiv iulie 2020, ne explică Raluca Alexandru – avocat Baroul București. Astfel este posibil să se comunice la distanță, precum votul prin intermediul unei conferințe video sau a mijloacelor electronice. Partea bună este că acum am testat aceste opțiuni, solicitate de ani buni de mediul de afaceri, ideal ar fi ca unele dintre aceste măsuri să poată fi folosite și ulterior, mai ales că s-au dovedit eficiente și binevenite afacerilor.

Avantajele sunt notabile: costuri reduse și participare mai largă, în special pentru partenerii globali. Noile opțiuni de comunicare necesită investiții în sisteme IT, care presupun asigurarea votului electronic și identificarea corespunzătoare a acționarilor, sisteme de videoconferințe. Și dacă până în această primăvară nu exista deloc opțiunea de derulare a adunărilor acționarilor sau asociaților exclusiv în regim online, la distanță sau prin corespondență, acum privim altfel spre viitor. Asistăm la o modernizare întâmplătoare, dar mult dorită, a legislației. Am putea considera aceste schimbări drept un test pentru companii, management și acționari, despre direcția în care inevitabil se vor îndrepta lucrurile. 

 

Vă propun un podcast cu Raluca Alexandru pentru informații suplimentare.

 

 

Daniela Șerban, Președinte ARIR și VERTIK