Datele BNR: Băncile din România sunt mai bine capitalizate decât cele din Austria, Franţa, Italia, Polonia sau Ungaria

Cea mai mare parte a sistemului bancar românesc este de­ţinută de acţionari străini, iar cele mai mari deţineri sunt în­registrate de grupurile financiare din Austria, Franţa, Gre­cia şi Italia. În perioada 2008-2016, băncile au fost obli­gate de BNR să majoreze capitalul social cu 3,5 mld. euro.

 

La sfârşitul anului trecut rata solvabilităţii (rata fondurilor proprii totale – n.red.) era pentru băncile din România de 18,33%, pentru ca în martie 2017 nivelul să urce la 19,8%. Nivelul de solvabilitate nu trebuie să scadă sub 8%, conform normelor europene, iar în România nivelul minim cerut de BNR este de 10%.

 

„Indicatorii de solvabilitate ai sectorului bancar prezintă valori adecvate, similare mediei europene. Nivelul mediu al solvabilităţii plasează sectorul bancar românesc în intervalul cu cel mai mic nivel de risc stabilit de Autoritatea Bancară Europeană. O rată prea mare de solvabilitate nu este doar o evoluţie favorabilă, ci şi un indicator al faptului că bani există, dar nu sunt folosiţi pentru creditare“, apreciază BNR.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed