Datoria statului a crescut

0

Datoria publică a României a crescut! Datoria statului a înregistrat o creștere semnificativă în luna februarie.

A crescut cu aproximativ 40 de miliarde de lei, de la 801,69 miliarde lei în ianuarie la 841,29 miliarde lei, potrivit unei analize profit.ro.

Creșterea rapidă a datoriei la începutul anului se datorează strategiei Ministerului Finanțelor de a împrumuta o parte semnificativă din necesarul de finanțare pentru întregul an în primele luni. Pe măsură ce statul efectuează plăți mai mari pe parcursul anului pentru rambursarea datoriei conform termenelor stabilite, impactul acestei creșteri inițiale se diminuează.

Un aspect important este gradul de îndatorare înregistrat în februarie, care s-a situat la 52,4% din PIB, comparativ cu îndatorarea din ianuarie, inițial anunțată la 50,2% din PIB, revizuită ulterior la 49,9% din PIB. Guvernul a atras împrumuturi considerabile în ianuarie și februarie, iar plățile mai mari ale datoriei se vor efectua ulterior în cursul anului. În plus, baza de calcul a îndatorării va fi majorată treptat în perioada următoare (calculată ca procent din PIB-ul ultimelor patru trimestre), cu primul trimestru din acest an înlocuind primul trimestru din 2023.

Datoria publică a României a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani: de la 373,53 miliarde lei la final de 2019, la 782,17 miliarde lei la final de 2023. Datoria publică care depășește 50% din PIB presupune automat implementarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor pentru a menține deficitul sub control. Cu toate acestea, derogările frecvente de la Legea responsabilității fiscal-bugetare au redus importanța acestei prevederi de stabilizare. Guvernul a preferat să stimuleze economia prin investiții pentru a menține sub control gradul de îndatorare.

Pentru anul 2024, Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de 181 miliarde lei pentru a plăti datoriile mai vechi care ajung la scadență și pentru a acoperi deficitul bugetar. Datoria publică guvernamentală contractată în 2023 a acoperit necesarul de finanțare, a consolidat rezerva financiară în valută și a asigurat o parte din finanțarea necesară pentru anul 2024.