Datoria statului a trecut pragul de 800 de miliarde de lei

Datoria publică a României a crescut. În luna ianuarie, datoria țării noastre a crescut la 801,69 miliarde de lei, de la 782,17 miliarde de lei, cât era la finalul unii decembrie, potrivit profit.ro.

Este pentru prima dată când datoria statului trece peste pragul de 800 de miliarde de lei. De asemenea, gradul de îndatorare, datoria raportată la PIB, a trecut în ianuarie de 50%, la 50,2% din PIB, însă aceasta ar putea fi o situație temporară, în contextul în care Guvernul a împrumutat mult în ianuarie (ulterior și în februarie), iar plățile mai mari la datorie sunt mai târziu în cursul anului, în timp ce în perioada următoare va fi majorată și baza de calcul a îndatorării (în PIB al ultimelor patru trimestre, la care se face raportarea, primul trimestru din acest an va înlocui primul trimestru din 2023).

Peste 50% din PIB, Guvernul ar trebui să adopte automat unele măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru a ține deficitul sub control, dar derogările pe care autoritățile și le dau în mod frecvent de la Legea responsabilității fiscal-bugetare au redus ca importanță existența în lege a acestei prevederi de stabilizare. De asemenea, depășirile pragului de 50% , înregistrate în mai multe rânduri în ultimii ani, au fost toate temporare și de scurtă durată, iar Guvernul a preferat să transmită că preferă să stimularea economiei prin investiții (și creșterea PIB, baza de raportare) pentru a ține sub control gradul de îndatorare.

Pentru anul 2024, Ministerul Finanțelor a programat împrumuturi de 181 miliarde de lei, pentru a plăti datoriile mai vechi care ajung la scadență și pentru a acoperi deficitul bugetar. Datoria publică guvernamentală contractată în anul 2023, în sumă de 203,9 miliarde lei, a acoperit necesarul de finanțare, a consolidat rezerva financiară în valută la dispoziția Trezoreriei Statului și a asigurat prefinanțarea parțială a necesităților de finanțare pentru anul 2024. Guvernul estimează, în cea mai recentă Strategie Fiscal-Bugetară, un grad de îndatorare de 48,7% din PIB pentru finele anului 2024, urmat de 49,9% din PIB în 2025 și 50,6% din PIB în 2026.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed