x


  • EUR
    4.8595
    USD
    4.1198
string(7) "externe"

Davos, un oraș închis oamenilor de rând două săptămâni pe an

Orașul Davos, Elveția este - pentru aproximativ 50 de săptămâni din an - un orăşel de schi plăcut, amplasat în faimoşii Alpi. Nu este cel mai ieftin loc pentru o vacanță de familie, dar o mulțime de cetățeni elvețieni și turiști străini se întorc acolo, dispuși să plătească prețurile premium, care sunt tipice orașelor stațiunii de schi, cum ar fi Mont Tremblant din Quebec sau Whistler din Columbia Britanică.

Autor: Adriana Bratu | Sursa: Money.ro | Publicat: 24.01.2018, 21:34

Dar, pentru aproximativ două săptămâni, în fiecare ianuarie, Davos se transformă într-un loc de joacă pentru cei bogați, celebri și puternici. Forumul Economic Mondial (WEF) aduce întreaga lume în oraș, iar economia orașului se schimbă ca răspuns.

 

Subit, chiar și camerele de hotel cele mai basic vă vor costa peste 500 de dolari americani pe noapte – dacă sunteți foarte norocoși și veţi găsi o cameră de hotel.

 

Biserica locală devine pe neaşteptate un “sanctuar” pentru liderii de afaceri și elitele politice, derulat în ultimii ani de compania de plăți online Tradeshift. Clădiri întregi izvorăsc din pământ în apropierea centrului principal de conferințe, cu semne strălucitoare spunând vizitatorilor că Facebook sau Microsoft au înființat un magazine acolo.

 

Facebook-Davos

 

Magazinul de lenjerie de corp Blue Lemon a scos toate dantelele de pe rafturi și este acum casa temporară a companiei Salesforce din SUA. Aceasta vine în Davos din 2012.
“Pentru al treilea an consecutiv, Salesforce va găzdui un eveniment de codificare a copiilor în timpul forumului din Davos numit Davos Codes cu 50 de elevi locali cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani din Davos,” a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
“Salesforce va folosi, de asemenea, spațiul închiriat pentru a găzdui alte întâlniri și evenimente pe parcursul săptămânii.”
Compania nu a dezvăluit cât de mult plătește să închirieze magazinul în fiecare an, ceea ce este tipic firmelor care merg în Davos. Dar costul de închiriere (sau chiar de a construi) un spațiu temporar în oraș pe parcursul forumului poate fi între 25.000 de dolari americani respectiv 500.000 de dolari americani.
Restaurantele și cafenelele din jurul sau în centrul forumului, care nu închiriază spațiile pentru start-up-urile de succes sau pentru companiile multinaționale importante, vor umfla adesea prețurile pentru a se potrivi cu puterea de cheltuială imensă pe care o atrage WEF-ul.

 

meniu Davos

 

În 2015, NBC a numit Davosul “casa hotdog-ul american de 43 de dolari”. Un platou de hamburger la hotelul în care se află premierul Justin Trudeau vă va costa aproximativ 60 de dolari americani.
Michelle Rempel, deputată conservatoare, care a vizitat orașul săptămâna aceasta pe propria cheltuială, a scris pe Twitter marți după-amiază că a găsit o soluție creativă la prețurile exorbitante.

 

varianta la restaurant in Davos

Samuel Rosenast, șeful departamentului de comunicații destinat turismului local Destination Davos Klosters, a declarat că prețurile astronomice nu afectează localnicii și turiștii care vin la schi .
“Localnicii știu că trăiesc într-o destinație turistică și știu cât de important este WEF pentru Davos ca destinație turistică”, a spus Rosenast.

 

“Prețurile din restaurantele montane nu se schimbă în timpul WEF. Problema este că majoritatea oamenilor cred că nu este posibil să vină în Davos în timpul WEF ca un turist “normal” de iarnă … ei cred că Davos este un fel de fortăreaţă de neatins. De fapt, poate fi cel mai bun moment pentru schi sau snowboarding. Am avut o mulțime de zăpadă, iar pârtiile sunt goale. ”
WEF contribuie cu 50 de milioane de franci elvețieni (aproximativ 65 milioane de dolari) la economia locală în fiecare an, a menționat el. Pentru toată Elveția, este aproape de 80 de milioane de dolari.
Oamenii care participă efectiv la Forumul Economic Mondial și la nenumăratele petreceri și evenimente sunt trataţi cu multă mâncare și băutură de către diferitele lor gazde.

Însă, fără o invitație specială, cum ar fi cea adresată șefilor de stat, aceștia plătesc un preț considerabil pentru a fi admişi inițial la adunarea de elită. Taxa anuală de membru, pe care trebuie să o plătiți înainte de a cumpăra un bilet pentru Davos, costă aproape 52.400 de dolari americani. Apoi biletul în sine costă alţi 18.800 de dolari americani.

 

Siguranţa elitei lumii
Cu atât de multe ținte de înaltă calitate într-un singur loc, securitatea din Davos este, de asemenea, incredibil de stricta. Este și mai strictă atunci când un președinte american este programat să participe – așa cum dorește să facă Donald Trump spre sfârşitul acestei săptămână.

Guvernul elvețian a estimat costul public al măsurilor de securitate la aproximativ nouă milioane de franci (11,6 milioane de dolari).

 

secuitatea in Davos
Pe lângă patrulele de stradă asigurate de soldați, nu este neobișnuit să vedeţi un lunetist pe un acoperiș și existenţa unor puncte de control de securitate în diferite locuri de întâlnire și pe rutele de transport.

 

Autovehiculele, pungile și valizele sunt supuse controlului. Centrul congresului devine o fortăreață, cu insigne colorate diferite, oferind participanților diferite nivele de acces în interior, toate controlate prin puncte de control.

 

Spațiul aerian din jurul orașului este de asemenea controlat strict între 22 ianuarie și 27 ianuarie, fără acces pentru parapante, deltaplane, elicoptere, avioane model sau drone. Intrarea în spațiul aerian deasupra orașului fără permis special este strict interzisă, scrie globalnews.ca.