De 1 MAI, locuitorii din Vlăhiţa au fost treziţi cu fanfara

0
De 1 MAI, locuitorii din Vlăhiţa au fost treziţi cu fanfara

Instrumentiştii s-au adunat dimineaţă, în faţa Casei de Cultură, şi au urcat într-un camion cu platformă, care a fost transformat în scenă pe roţi. Timp de aproximativ trei ore, camionul a străbătut tot oraşul şi s-a oprit în intersecţii, unde fanfara a interpretat marşuri, valsuri, muzică de promenadă sau romanţe.

 

Conducătorul muzical al fanfarei, Haaz Sandor, care este şi directorul Filarmonicii de copii din Vlăhiţa, şi-a amintit că fanfara îi trezea pe localnici şi pe vremea comunismului, dar, uneori, instrumentiştii mergeau pe jos, din cauză că nu puteau să facă rost de motorină pentru “basculanta foarte veche”, care ar fi trebuit să-i transporte pe străzile oraşului.

 

Fiind vorba de un obicei foarte vechi, care datează din anii ’70, locuitorii din Vlăhiţa nu sunt deranjaţi de faptul că sunt treziţi cu muzică de fanfară într-o zi nelucrătoare. În plus, la intersecţii, localnicii îi răsplătesc pe instrumentişti cu palincă, vin, bere sau cozonac.

 

Fanfara a oprit şi la Primăria din Vlăhiţa, unde mai multe fete îmbrăcate în costume tradiţionale le-au oferit cozonac, colac secuiesc şi vin. Primarul din Vlăhiţa, Rus Sandor, a afirmat că oamenii îşi amintesc, cu acest prilej, de zilele bune din vremea comunismului, când “oraşul era înfloritor”, uzina metalurgică prospera, iar cei 2.500 de angajaţi “aveau unele dintre cele mai mari salarii din ţară”.

 

Ultima oprire a fanfarei a fost la ştrandul termal din localitate.

 

Oraşul Vlăhiţa are o frumoasă tradiţie legată atât de existenţa fanfarei, cât şi a Filarmonicii de copii din localitate, care are peste 30 ani şi care, susţine, în fiecare an, zeci de concerte în ţară şi în străinătate.