De ce aniversează Rusia Ziua Victoriei în 9 mai și restul Europei în 8 mai

0

În 9 mai 2022 se împlinesc 77 de ani de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii.

La 9 mai este marcată Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial.

Ziua Victoriei este marcată în data de 9 mai în ţările din Europa de Est, între care şi România, în statele care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii.

În schimb, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele regiuni din Germania, Ziua Victoriei în Europa sau V-E Day este sărbătorită în data de 8 mai.

Prima mare paradă militară organizată la Moscova a avut loc la 9 mai 1965, când s-au împlinit 20 de ani de victoria Aliaţilor împotriva Germaniei naziste. Cu acest prilej, Ziua Victoriei a devenit sărbătoare naţională în URSS. O altă paradă militară a avut loc în 1985 şi 1990, după care au început să fie organizate anual.

Scurtă istorie a zilei de 9 mai, Ziua Victoriei în Rusia. De ce aniversează Rusia Ziua Victoriei în 9 mai și restul Europei în 8 mai

La 7 mai 1945, ora 02:41, la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Expediţionare Aliate din Franţa, şeful armatei germane, generalul-colonel Alfred Jodl şi amiralul Hans-Georg von Friedeburg au semnat capitularea necondiţionată a Germaniei. Înaltul comandament al armatei germane se obliga să dea ordin imediat de încetare a oricăror lupte.

A doua zi, la ora 15:00, preşedintele american Harry S. Truman, premierul britanic Winston Churchill şi generalul francez Charles De Gaulle au anunţat oficial victoria. Locuitorii oraşelor din Marea Britanie, Franţa şi SUA (preşedintele Truman amintea că victoria nu este totală, americanii continuând războiul împotriva japonezilor), au ieşit în număr mare pe străzi sărbătorind această victorie, care a pus capăt unui război devastator ce a cuprins întreaga lume şi a făcut milioane de victime, dintre care jumătate au fost civili.

Actul l-a nemulţumit pe liderul sovietic Iosif V. Stalin care dorise o capitulare în capitala Germaniei învinse şi ocupate de Armata Roşie. De aceea, la 9 mai 1945 la ora 00.16, la Berlin, un oraş în ruine, feldmareşalul Keitel, şeful Statului Major al Wehrmachtului, semna capitularea germană (a doua capitulare) la sediul Statului Major al armatei sovietice, această dată fiind proclamată Ziua Victoriei.

Acesta este motivul pentru care aliaţii occidentali au sărbătorit Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar Uniunea Sovietică a sărbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului pe 9 mai. Şi la Bucureşti a fost organizată o paradă militară la data de 10 mai 1945.

La 12 mai 1945, după 260 de zile de luptă, Armata română îşi încheia participarea, alături de Naţiunile Unite la obţinerea victoriei finale. Cu un efectiv militar de aproape 540.000 de combatanţi, Armata română a parcurs peste 1.000 kilometri, a traversat 17 masive muntoase şi a forţat 12 cursuri mari apă, eliberând 831 de localităţi, dintre care 53 de oraşe (Ungaria, Cehoslovacia şi Austria). Pierderile Armatei române s-au ridicat la circa 169.000 de morţi.

Ziua Victoriei în Rusia. Ce va fi diferit anul acesta

Anul acesta, evenimentul nu va mai avea amploarea din anii trecuți, după pierderile suferite de armata rusă în războiul din Ucraina.

Parada militară din Piața Roșie va fi redusă cu 35% anul acesta. După ce o parte din tehnica militară a Moscovei a fost distrusă în Ucraina, Kremlinul reușește cu greu să facă rost de vehicule militare pentru defilare.

 

 

Opt avioane de luptă MiG-29 au zburat miercuri deasupra Moscovei, în formație „Z”, simbolul războiului lui Vladimir Putin.Lor li s-a alăturat o aeronavă Ilyushin Il-80, cunoscută sub numele de „avionul Apocalipsei” al lui Putin, care îi permite președintelui rus să conducă țara în cazul izbucnirii unui război nuclear și care nu a mai apărut până acum la paradele militare.

 

La paradă vor fi doar trei elicoptere Ka-52 și Mi-28, comparativ cu cinci în 2020 și 2021, deoarece Moscova are nevoie de ele pentru ofensiva din Ucraina, iar multe dintre elicopterele Ka-52 au fost doborâte, analistul Oliver Alexander estimând că Rusia a pierdut 10% din flotă.

 

 

Nu vor fi prezente deloc avioanele Su-30 sau Su-34, folosite și ele în Ucraina, multe fiind doborâte de trupele ucrainene.

 

 

În schimb vor zbura deasupra Moscovei modele mai vechi Sukhoi și MiG, precum și o formație de aeronave Tu-22M din era sovietică.

 

 

Cu toate că numărul aeronavelor va fi mai mare decât în alți ani – 77 față de 76 și 75 în 2021, respectiv 2020 – vehiculele terestre vor fi mai puține. Doar 131 în 2022, față de 197 anul trecut și 234 în 2020.

Pe de altă parte, Vladimir Putin va prezenta la parada din 9 mai noile tehnologii militare dezvoltate de Rusia în ultimii ani. Este vorba despre tehnică militară care nu a fost produsă la scară largă, pentru a fi folosită în război.