De ce Economie Circulară? #1 Reducerea presiunii asupra mediului 

Economia circulară propune un ciclu aproape închis, în care produsele și materialele sunt valorificate la maxim. Un exemplu în acest sens este utilizarea deșeurilor ca materie primă secundară pentru alte produse. La baza acestui nou model de afaceri sunt principiile de partajare, închiriere, reutilizare, reparare, recondiționare și reciclare. În practică se traduce prin reducerea volumului deșeurilor către un minim.

 

Trecerea spre o economie circulară are atât rațiuni economice, cât și de protecție a mediului. Statisticile Uniunii Europene indică faptul că reușim să reciclăm, să transformăm în compost sau refolosim doar jumătate din deșeuri. 

 

Din punctul de vedere al reducerii presiunii pe resursele de mediu trecerea la o economie circulară ar reduce semnificativ nivelul gazelor cu efect de seră. Acest lucru ar fi posibil printr-o mai bună gospodărire a deșeurilor și reducerea utilizării resurselor, cum ar fi energie, apă, teren și materiale, în producția manufacturieră, cu efecte pozitive asupra climei. Reutilizarea pe scară largă a materiilor prime utilizate ar contribui la reducerea impactului asupra terenului și a habitatului, diminuarea poluării mediului marin, care ar putea ajuta în schimb la limitarea pierderii biodiversității. Prin implementarea Planul de acțiune pentru economie circulară, Comisia Europeană estimează că se pot reduce emisiile de carbon cu 450 milioane de tone până în 2030. 

 

În același Plan sunt identificate o serie de acțiuni pentru îmbunătățirea rolului apei în economie circulară și facilitarea reutilizării apei, resursă de bază utilizată de noi toți..

 

Orice afacere, investiție sau proiect își pune amprenta asupra mediului în care se desfășoară. Astfel, încălzirea globală și multiplele probleme de mediu au determinat companii și investitori din întreaga lume să acționeze cu o mai mare responsabilitate socială. În ultimele decenii modelele de afaceri au evoluat încet de la modelul liniar, în care deșeurile rezultate din procesul de producție poluează, la un model în care o mica parte din deșeuri se reciclează. Ultima tendința și cea mai eficienta este de a migra către modele circulare de afaceri. 

 

Articolul face parte din campania de informare lansată de Daniela Șerban în parteneriat cu Asociația Economiei Circulare (AEC), cu susținerea Money.ro.

 

Următoarele 4 motive pentru Economia Circulară sunt:

 

#2 Creșterea competitivității

#3 Crearea de locuri de muncă

#4 Stimularea inovației

#5 Stimularea creșterii economice

 

Mizează pe #circular pentru a deveni #extraordinar!

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed