BVB a treia cea mai scumpă acţiune de la Bursă. Află de ce

BVB valorează acum sub 284 de milioane de lei (67 mil. euro), la un preţ pe acţiune de 37,02 lei. Nu pare scumpă, dacă o comparăm cu Transgaz (TGN, 263,6 lei/ acţiune), sau Erste Bank (EBS, 147,5). BVB rămâne, totuşi, a treia cea mai scumpă acţiune de la propria cotă.  

Pe de altă parte, şi din perspectiva profitului pe care îl aduce acţionarilor săi, BVB pare scumpă şi , dea ceea acţiunea BVB se califică bine în categoria titlurilor vânate pentru portofolii pe termen lung.

Este nevoie de 53 de lei ca să „cumperi“ doar  un leu din profitul companiei Bursa de Valori Bucureşti S.A., potrivit indicatorului de performanţă PER (price earning ratio, sau rata preţ acţiune /profit companie pe acţiune). Indicatorul împarte preţul curent al unei acţiuni la profitul companiei respective, raportat la numărul total de acţiuni al acesteia. Astfel se explică interpretarea care vorbeşte de un „profit cumpărat“, căci măcar o parte din profit ar poposi, eventual, în conturile investitorilor prin dividende.

Tot în comparaţie cu BVB, acţiunea BRD are un PER de numai 23, Fondul Proprietatea (FP) numai 15, iar OMV Petrom (SNP)  – nici 10. Manualele spun  că o acţiune cu PER-ul sub 10 este bună de cumpărat, dar că,  la peste  20, acţiunea ar putea fi  supraevaluată.

În realitate, analiza unei acţiuni ia în calcul mult mai mulţi factori şi mai ales potenţialul de dezvoltare a companiei respective, în anii viitori.

PER-ul Bursei este ridicat, într-adevăr dar eu nu  spun că acţiunea BVB este scumpă. Investitorii se aşteaptă ca dezvoltarea Bursei să ducă la creşterea profiturilor sale, respectiv şi a cotaţiilor acţiunilor. Creşterea lichidităţii (valoarea tranzacţiilor) bursei va duce la rezultate mai bune. Să ne gândim că în 2007, cel mai bun an, fără lichiditatea adusă de Fondul Proprietatea, Bursa a avut venituri duble faţă de anul trecut şi un profit de circa cinci ori mai mare“, explică Răzvan Paşol, preşedintele casei de brokeraj Intercapital Invest.

Într-adevăr, în comparaţie cu BVB, un leu din profitul Transgaz (TGN)„costă“ doar aproape 9 lei (PER < 9), iar PER-ul Erste Bank este de 7, tocmai pentru că investitorii nu aşteaptă de la acestea o  dezvoltare atât de explozivă ca aceea a BVB. „Dacă nu ar aştepta mai mult de la BVB, investitorii nu ar ţine preţul la nivelul actual“, argumentează Răzvan Paşol. Acţiunea BVB s-a vândut şi mai scump la începutul anului, atingând un maxim de 46 de lei în 13 ianuarie. Atunci PER-ul se apropia de 65!

PER-ul BVB se află în top 10, după „campioane“ de conjunctură ca Şantierul Naval Orşova (SNO, cu un 375 mai degrabă accidental, mare din cauza scăderii profitului), Transilvania Construcţii (COTR, 89), Energopetrol (ENP, 75), care sunt mult mai puţin lichide decât BVB ca şi Oil Terminal (OIL, 63) şi Romcarbon (ROCE, 54).

Pe de altă parte, unele pariuri dau deja drept câştigătoare Bursa din Viena în competiţia pentru BVB, dar mai întâi ar trebui modificată legea potrivit căreia nimini nu poate controla mai mult de 5% din acţiunile unui operator bursier.

 

Însuşi Michael Buhl, şeful Bursei din Viena, a confirmat interesul pentru BVB, ultima oară la CNBC. Buhl este de fapt şeful CEE Stock Exchange Group, care mai controlează pe lângă bursa din Viena şi pe cele din Praga, Budapesta, Ljubljana şi vrea să mai ia şi bursa din Sofia.

„Nu vreau să comentez dclaraţiile altora şinici zvonurile, dar într-adevăr, perspectiva preluării de către o bursă mai mare creşte valoarea BVB“, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed