De ce nu se ieftinesc gazele în România? Plafonarea prețurilor a blocat totul

S-ar părea că plafonarea prețului la gaze blochează ieftinirea gazelor, sau cel puțin asta spune un expert din domeniu.

Valoarea prețului plafonat la gaze pentru populație este cauza prețului ridicat ofertat la gaze pentru populație, arată Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).

„În aprilie 2022 prin OUG 27 s-a plafonat prețul de vânzare a gazelor naturale către furnizorii care furnizează gaze la populație la un nivel de 0,15 lei/kWh, fără TVA. Cu toate acestea prețul plafonat la populație în mod inexplicabil se menține la un nivel aproape dublu – 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, fapt ce face ca toți furnizorii mari de gaze pentru populație să mențină ofertele de prețuri ridicate.”, arată Dumitru Chisăliță.

Potrivit acestuia, prețul gazelor achiziționate de furnizori pentru consumatorii casnici de aproape un an este plafonat la 0,15 lei/kWh la producători, adăugând 0,009 lei/KWh costurile de transport, 0,035 lei/KWh costurile de distribuție și 0,0075 lei/kWh costurile reglementate ale furnizorilor, obținem un cost al gazelor pentru populație de 0,239 lei/KWh cu TVA inclus.

Ce se poate întâmpla cu prețul gazelor

„În aceste condiții, în mod inexplicabil, menținem de peste un an de zile și pentru următorii doi ani de zile, prețul plafonat la un nivel de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus (cu 29% mai mult).

Această valoare a prețului plafonat determină falsa ridicare a prețului gazelor pe piața din România. Pe platforma ANRE, practic toți furnizorii mari oferă gazele la un preț de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, blocând astfel în mod artificial scăderea ofertelor prețului la gaze pentru populație.”, explică Dumitru Chisăliță.

El precizează că, în acest context, AEI solicită analizarea, în regim de urgență, a eliminării plafonului de:

  • 0,31 lei/kWh cu TVA inclus și înlocuirea acestuia cu 0,24 lei/kWh cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici.
  • 0,37 lei/kWh cu TVA inclus și înlocuirea acestuia cu 0,30 lei/kWh cu TVA inclus, pentru consumatorii noncasnici.

„O astfel de acțiune ar fi în concordanță cu tendințele internaționale de reducere a prețului la gaze și ar avea effect pozitiv asupra funcționării firmelor și de reducere a sărăciei energetice în România.”, susține specialistul.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed