Decizia de înarmare a islamiștilor sirieni de către UE ar fi tardivă

0

„Este un pas pozitiv, cu siguranţă, dar ne temem să nu fie insuficient şi să nu intervină prea târziu”, a declarat pentru AFP Louay Safi.

 

„Sperăm că va fi o decizie concretă şi nu cuvinte”, a subliniat, la rândul său, un purtător de cuvânt al comandamentului militar superior al Armatei Siriene Libere (ASL), principala formaţiune a Coaliţiei, Kassem Saadeddine.

 

„De ce să aşteptăm până în august? De ce să aşteptăm încă două luni? De ce poporul sirian să fie în continuare victima genocidului?”, s-a întrebat Saadeddine. „Noi avem nevoie de baterii antiaeriene, de rachete antitanc”, a continuat el.

 

La finalul unor discuţii îndelungate, miniştrii europeni de Externe au decis luni seara, la Bruxelles, să anuleze embargoul asupra livrării de armament rebelilor sirieni, sub presiunea Franţei şi Marii Britanii.

 

Dar nicio ţară nu intenţionează să trimită armament în următoarele două luni, adică până la 1 august, cu scopul de a nu pune în pericol iniţativa de pace ruso-americană privind organizarea, în iunie, a Conferinţei internaţionale de pace Geneva 2.

 

„Poporul sirian este dezamăgit. El a crezut că democraţiile se interesează de cei care doresc democraţia”, a continuat Safi.

 

„Noi avem nevoie de arme pentru a proteja civilii, poporul sirian. Armele ar fi un element, dar noi vrem, de asemenea, ca Uniunea Europeană să adopte o poziţie mai serioasă, o poziţie mai fermă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

 

La rândul său, Rusia şi-a exprimat regretul în legătură cu decizia UE, apreciind, prin vocea lui Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, că aduce „un prejudiciu direct” eforturilor de organizare a conferinţei internaţionale.