Deficitul bugetar a ajuns la 3,91% din PIB. Cheltuielile statului cresc mai mult decât veniturile

Veniturile totale ale bugetului general consolidat s-au ridicat la 93,32 miliarde de lei, în primele şapte luni ale anului, în creştere cu 1,2 % faţă de nivelul din primele şapte luni ale anului trecut. La rândul lor, cheltuielile au fost de 113,3 miliarde de lei, în creştere cu 3,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

La capitolul venituri, încasările din impozitul pe profitul companiilor au scăzut cu 3,2% faţă de acelaşi interval din 2009, cele din impozitul pe salarii şi venit au coborât cu 5,4%, iar încasările din TVA au scăzut şi ele, cu 0,8% faţă de primele şapte luni din anul 2009, în ciuda creşterii cu 5 puncte procentuale a cotei de TVA, oprată la 1 iulie. Este adevărat că influenţa creşterii TVA poate fi mai vizibilă în creşterea încasărilor odată cu luna august.

Au crescut în schimb încasările din impozitele şi taxele pe proprietate, cu 12% şi încasările din accize, cu 7,7%.

La capitolul cheltuieli, cele de personal au scăzut cu 4,7% faţă de perioada ianuatrie-iulie 2009, la fel şi cele cu bunuri şi servicii, care au scăzut cu 2,2%. Aceste economii ale statului sunt însă parţial “compensate” de creşterea cheltuielilor cu dobânzile la datoria publică, cheltuieli care au avansat cu 27,4%.

În total, statul a cheltuit pînă acum cu plata dobânzilor 4,4 miliarde de lei (peste un miliard de euro) în acest an.

De asemenea, cheltuielile de capital au scăzut cu 23% faţă de primele şapte luni ale anului trecut.

România şi-a asumat pentru 2010 o ţintă de deficit de 6,8%, însă economiştii cred că aceasta va fi depăşită.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed