AcasăEconomieDeficitul fondului de pensii se apropie de 10 miliarde de lei în...

Deficitul fondului de pensii se apropie de 10 miliarde de lei în prima jumătate a anului

 

Bugetul de stat a finanţat bugetul asigurărilor sociale de stat (pensiile de stat) cu 10 miliarde de lei (1,4% din PIB) în prima jumătate a anului, în creştere cu 40% faţă de perioada similară a anlui trecut.

Deficitul bugetului de pensii a crescut peste cele mai pesimiste aşteptări în urma reducerii contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) la angajator cu 5% în toamna trecută. Dar majorarea deficitului nu poate fi pusă în totalitate pe seama reducerii acestei contribuţii, ci, practic, pe seama faptului că, deşi veniturile din contribuţii scad, cheltuielile totale cresc. De asemenea, încasările au fost influenţate negativ de creşterea cotei de contribuţii aferentă fondurilor de pensii administrate privat cu 0,5 puncte procentuale, de la 4,5% la 5%.

În T1 2015 (ultimele date ale INS) numărul de pensionari a fost uşor mai mic (minus 14.000) decât la finele lui 2014 (5,3 milioane de pensionari în total), dar pensia medie a fost cu 5,1% mai mare.

În primele şase luni ale anului, în urma reducerii cu cinci puncte a CAS, veniturile la bugetul de pensii din contribuţia angajatorilor au scăzut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 1,8 mld. lei. Însă au crescut veniturile din contribuţiile angaja­ţilor cu 300 mil. lei ca urmare a creşterii salariilor. În luna iunie comparativ cu iunie 2014, veniturile salariale cu fost cu 7% mai mari (şi ca urmare a creşterii salariului minim), ceea ce a antrenat venituri mai mari la bugetul de pensii.

Pe ansamblu, veniturile totale la bugetul asigurărilor sociale de stat (contribuţia angajatorilor şi a angajaţilor) a fost 17,5 miliarde de lei (19,1 miliarde de lei în primele şase luni din 2014), în vreme ce cheltuielile totale au fost de 27,3 miliarde de lei (25,8 miliarde de lei în primele şase luni din 2014). Restul de aproape 10 miliarde de lei au fost acoperite din bugetul de stat.

Ultimele Articole