Delgaz Grid investeşte 3 milioane de lei în înlocuirea unor cabluri de medie tensiune şi modernizarea a patru posturi de transformare din Parcul Naţional Ceahlău. 20 de tone de materiale şi echipamente transportate cu elicopterul

0
52
Delgaz Grid investeşte 3 milioane de lei în înlocuirea unor cabluri de medie tensiune şi modernizarea a patru posturi de transformare din Parcul Naţional Ceahlău. 20 de tone de materiale şi echipamente transportate cu elicopterul

”Compania de distribuţie Delgaz Grid a demarat o investiţie amplă, de aproximativ 3 milioane de lei, pentru înlocuirea unor cabluri de medie tensiune şi modernizarea a 4 posturi de transformare pe traseul staţiunea Durău – Cabana Fântânele – Cabana Dochia, din Parcul Naţional Ceahlău, judeţ Neamţ. Lucrarea are o complexitate deosebită şi urmează a fi finalizată până la sfârşitul anului. Toate operaţiunile trebuie executate cu scule şi echipamente manuale, iar montarea cablurilor la o adâncime de 1,2 metri nu se poate executa cu utilaje, astfel încât impactul asupra mediului să fie cât mai redus”, anunţă compania.

Pentru realizarea lucrărilor au fost necesare 18 curse aeriene, cu elicopterul fiind transportate aproximativ 20 de tone de materiale şi echipamente;

”Chiar dacă, materialele şi echipamentele au fost transportate aerian în anumite puncte fixe de pe traseul montan, acestea trebuie aduse zilnic în zonele de lucru pe poteci, doar prin efortul oamenilor. O echipă de 30 de persoane a fost alocată pentru finalizarea acestei lucrări, pe un amplasament care are o diferenţă de nivel de aproximativ 1.000 metri între staţiunea Durău şi Cabana Dochia. Unul dintre principalele obiective ale echipei care lucrează pe munte este impactul minim asupra mediului prin dislocarea solului de pe traseele de cabluri, gestiunea zilnică a deşeurilor şi transportarea lor în spaţiile special amenajate etc”, precizează compania.

În posturile de transformare din Durău, Fântânele şi Dochia vor fi executate lucrări de construcţii prin refaceri de suprafeţe din beton şi zugrăveli, iar unele echipamentele de medie tensiune vor fi înlocuite pentru a fi operaţionalizat sistemul SCADA, ce va permite executarea unor manevre de la distanţă, din Centrul Dispecer.

Prin lucrările derulate în cadrul acestei investiţii din Parcul Naţional Ceahlău, Delgaz Grid va securiza alimentarea cu energie a unor puncte cheie la nivel naţional pentru telecomunicaţii şi meteorologie, fiind montate cabluri de rezervă, astfel încât în cazul unor avarii consumul să poată fi preluat pe o soluţie alternativă.

Delgaz Grid a bugetat în acest an investiţii de 612 milioane de lei (126 milioane euro), prioritar pentru modernizarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Bugetul alocat investiţiilor este cu 11% mai mare decât cel din anul precedent, fiind totodată cel mare din ultimii 16 ani, de la intrarea E.ON pe piaţa de energie din România.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 23.300 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 82.300 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,5 miliarde de euro.