Propunerea de suspendare a deputatului PSD Gavril Mîrza, retrimisă la Comisia juridică

0

 

Neacşu a precizat, după şedinţa Camerei, că această decizie a fost luată din două considerente, unul fiind că există prevederi contradictorii în legea Statutului parlamentarilor şi în regulamentul Camerei, iar altul este legat de decizie Curţii Constituţionale, care interzice sancţionarea cu întreruperea mandatului.
El a adăugat că Legea statutului deputaţilor şi senatorilor prevede că sesizarea în cazul votului multiplu trebuie să aparţină membrilor Parlamentului şi nu unui for extern, cum este IPP în acest caz.

 

Raportul Comisiei juridice a fost elaborat în şedinţa din 26 februarie pe baza sesizărilor făcute de Institutul pentru Politici Publice, care solicita sancţionarea deputaţilor Gavril Mîrza şi Eugen Bejinariu pentru faptele săvârşite în şedinţa de plen din 20 februarie 2013.

Potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor, în cazul unor abateri grave, săvârşite de deputat în mod repetat, sau al unor abateri deosebit de grave, se poate aplica sancţiunea interzicerii participării deputatului la lucrările ei pe o perioadă de maximum 15 zile sau poate hotărî, la propunerea Biroului permanent, excluderea temporară a deputatului în culpă.

 

Excluderea poate ajunge de la o şedinţă până la 30 de şedinţe din aceeaşi sesiune. Aplicarea excluderii temporare are următoarele consecinţe: suspendarea indemnizaţiei lunare pe timpul excluderii, suspendarea drepturilor ce ţin de calitatea de deputat, cu excepţia imunităţii, şi interzicerea participării la lucrările Camerei şi ale comisiilor.