DEZASTRU pentru cei care au credite. La cât va ajunge euro în 2021

Conform Asociației CFA România, a analiștilor financiari, cursul va ajunge la 4,9906 lei/euro în următoarele 12 luni, o scăderea a PIB cu 4,4% în 2020 și o creștere a indicatorului de 3,3% anul viitor.

În luna noiembrie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut față de luna anterioară cu 12,5 puncte până la valoarea de 44,5 puncte, (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 12,4 puncte). Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condițiilor curente a crescut, față de luna anterioatra cu 14,2 puncte, până la valoarea de 34,1 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 34,7 puncte). Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 11,6 puncte față de luna anterioară, până la valoarea de 49,8 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 1,2 puncte).

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 91% dintre participanții la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9253, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9906 lei pentru un euro.Endesa a investit 35 de milioane de euro în construcţia unei centrale fotovoltaice de aproape 50 MW în Spania

Trei jandarmi francezi, uciși într-o intervenție la un caz de violență domestică – Intervin trupele speciale

Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2021/decembrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,41%.

Este de remarcat că 64% dintre participanții la sondaj consideră prețul proprietăților imobiliare din marile orașe că fiind supraevaluat.

Cea mai mare parte a respondenților (aproximativ 58%) anticipează că durata impactului economic al cornavirusului se va resimți puternic până în trimestrul III al anului 2021. În cazul deficitului bugetului de stat anticipat pentru anul 2020 valoarea medie a anticipațiilor este 9.0%.

Valoarea medie a anticipațiilor privind evoluția PIB în acest an este -4.4%, rata șomajului la finalul anului 2020 este estimată la 6,5%, iar pentru anul 2021, anticipațiile de evoluție în termeni reali a PIB sunt de +3.3%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de Asociația CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii; Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed