Diaspora a aratat din nou ca exista

0

Participarea la vot, așa cum era indicată de datele strânse de BEC până la ora 3:00, a fost de 52,31 la sută, mai mică decât cea de la precedentul scrutin prezidențiale din 2009. 

 

Judeţele cu cea mai mare prezenţă la vot sunt Ilfov – cu 61,74%, Sibiul – cu 61,69 la sută şi Constanţa – cu 57,94%. Pe de altă parte, codaşe la prezenţa la urne sunt judeţele Vaslui – cu 44,47%, Satu Mare – cu 44,58 la sută şi Maramureş – cu 45,73%.

 

În București, cel mai harnic sector a fost sectorul 1.

 

Votul a fost însă cu scandal în străinătate. La Londra, Paris, Munchen, Stuttgart sau în Spania oamenii au protestat fiindcă nu au apucat să voteze. Alegătorii au cerut ca programul secţiilor să fie prelungit, astfel încât să poată vota cu toţii. În zadar, însă, fiindcă Ministerul de Externe de la Bucureşti a anunţat că acest lucru ar însemna încălcarea legii. La mai multe secții de vot, au fost chemaţi în ajutor poliţiştii.

 

„Vrem să votăm!”, au cerut alegătorii. Au stat și câte opt ore la coadă ca să voteze și s-au plâns de proasta organizare. Când au auzit că nu se poate prelungi votul, au inițiat o petiție pe care vor să o trimită Avocatului Poporului, pentru a se găsi o soluție, măcar în turul al doilea.

 

„Suntem în secolul 21, trebuie să ştim să folosim tehnologia. Cu o semnătură digitală cumva. Nu-i normal să stăm aşa ca animalele!”, au spus românii care au stat ore în șir la coadă.

 

Şi la Milano s-au format cozi imense. Cu două ore înainte de închiderea urnelor de vot, sute de români aşteaptau în continuare în faţa Consulatului român din Milan la coadă ca să îşi aleagă preşedintele.

 

„Merge greu. Organizarea e zero. Ne aşteptam să fie mult mai lejer, să fie mai multe secţii de votare. Sper pentru o schimbare şi cât mai puţină corupţie pentru că aceasta este floarea în ţara noastră” – cam acestea erau impresiile generale ale oamenilor.

 

Şi în Statele Unite, aceeaşi situaţie: secţii insuficiente pentru alegători. „Dar s-a dovedit că această singură secție a fost insuficientă pentru că oamenii au stat patru ore să intre la vot. În New York sunt peste 51.000 de români care locuiesc oficial”, a declarat la Digi24 Camelia Ureche, jurnalist.  

 

Proteste au fost și la București, în fața sediului MAE, după ce sute de români aflaţi în marile oraşe europene nu au reuşit să voteze până la ora închiderii urnelor. Îndemnul a fost lansat pe o platformă de socializare, iar până la ora 23:00, numărul manifestanţilor a crescut până la peste câteva sute.

 „Vor să voteze, lasă-i să voteze! Vor să voteze, lasă-i să voteze!”, au strigat manifestanții.

 

Dublarea numărului secţiilor de votare din străinătate, pentru turul al doilea, a fost una dintre revendicările sutelor de persoane adunate în centrul Bucureştiului, în faţa Ministerului de Externe.

 

Tinerii au cerut demisia ministrului de Externe şi o organizare mai bună în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

 

„Secţii de votare, nu catedrale! Secţii de votare, nu catedrale!”, au cerut tinerii.

 

„Este foarte simplu: să îi lăsăm să voteze. Nu e complicat. Trebuie să ţină secţiile de votare deschise până votează ultimul om din faţa uşii”, a explicat un manifestant.

 

„Românii – chiar dacă au plecat afară – nu au uitat de ţară. Chiar dacă sunt scârbiţi de sistem, vor să îl schimbe. Cum putem să îl schimbăm dacă nu prin vot?”, a spus un alt protestatar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.