Director ANAF: Reabilitarea şi modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe graniţa România-Moldova, proiect de 10 milioane euro, se va încheia în iunie 2023

Este vorba de reabilitarea şi modernizarea a trei din ceele şapte birouri vamale aflate la graniţa cu Republica Moldova: Albiţa-Leuşeni, Sculeni-Sculeni şi Giurgiuleşti-Giurgiuleşti.

”Contractul de finanţare a fost semnat în anul 2019 de către ANAF împreună cu Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării de la acea vreme. Finanţarea este de 10 milioane euro, din care 64% este contribuţia UE prin Instrumentul European de Vecinătate. Se termină în iunie 2022, dar avem posibilitatea primită de la Comisia Europeană, având în vedere pandemia, pentru prelungirea cu un an. Drept urmare, în iunie 2023 va fi finalizat”, a declarat Adrian Videanu, director adjunct la Direcţia Supraveghere şi control vamal din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor.

Sunt şase birouri vamale, trei pe partea română, trei pe partea moldoveană, care vor fi modernizate şi aduse la standarde internaţionale.

”Clădirile vor fi reabilitate, unele la exterior, altele şi la interior. Căile de acces, pistele vor fi asfaltate. În cadrul biroului vamal Giurgiuleşti din partea română a fost construită o hală nouă pentru controlul autovehiculelor care nu exista până acum, deja e construit. La acest birou vamal, stadiul e la 80%, ei au început lucrările în ianuarie, s-au asfaltat drumurile şi preconizăm că la începutul anului viitor vor fi finalizate lucrărie respective. La birourile in Sculeni şi Albiţa, în luna noiembrie au demarat lucrările şi au termen de implementare de un an de zile. Se modernizează clădirile la interior şi exterior, anumite reţele de conductă de gaz şi apă vor fi schimbate. Se va asfalta totodată”, a mai sus el.

La punctul vamal Giurgiuleşti din Republica Moldova este finalizat proiectul 100%.

”Acolo a fost vorba de modernizarea unui dig care prelua apă, au făcut o pistă de rulare a scannerului mobil pe care îl au şi un zid de protecţie. La punctul Leuşeni, 80% din activităţi sunt gata, tot la începutul anuui viitor va fi  finalizat. Acolo au avut lucrări de modernizare a clădirii administrative la interior şi la exterior şi creearea unei noi piste de acces pentru călătorii care intră şi ies din Republica Moldova”, a adăugat el.

Mai mult, în cadrul proiectului au fost instruiţi 20 de funcţionari vamali din România timp de zece zile pentru utilizarea scannerelor mobile.

Acest proiect de infrastructură mare este implementat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (în calitate de beneficiar lider), în parteneriat cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi şi reprezintă unul din proiectele majore de investiţii de importanţă strategică pentru dezvoltarea zonei de frontieră între statele partenere.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 prin Instrumentul European de Vecinătate.

Obiectiul general al proiectului vizează modernizarea birourilor vamale Albiţa, Sculeni şi Giurgiuleşti de pe teritoriul României şi a birourilor vamale Leuşeni, Sculeni şi Giurgiuleşti de pe teritoriul Republicii Moldova şi îmbunătăţirea condiţiilor de efectuare a controlului vamal conform cerinţelor internaţionale, prin:

– dotarea cu echipament specializat de control vamal şi sisteme de monitorizare şi supraveghere pentru crearea de condiţii tehnice optime de derulare a procedurilor de control vamal;

– reabilitarea clădirilor din punctele de trecere a frontierei şi dotarea cu facilităţile necesare în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de lucru pentru lucrătorii vamali implicaţi în activităţile de control vamal;

– modernizarea şi extinderea reţelei de infrastructură rutieră şi de control din punctele de trecere a frontierei în vederea îmbunătăţirii capacităţii de trecere a frontierei;

– organizarea de instruiri privind utilizarea noilor echipamente în procesul efectuării controlului vamal, în scopul fluidizării traficului de mărfuri şi persoane şi combaterii criminalităţii organizate transfrontaliere.

Bugetul total al proiectului este de 10 milioane euro, din care 6.428.000 euro reprezintă valoarea totală a grantului (64,28% din bugetul proiectului), restul reprezentând contribuţia proprie a guvernelor celor două state partenere. Bugetul total aferent beneficiarilor români ai proiectului este de 5.000.000 euro, din care contribuţia proprie a Guvernului României reprezintă 1.786.000 euro.

Implementarea proiectului a început în iunie 2019 şi trebuia să se finalizeze în iunie 2022.


 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed