Dispută DURĂ între România și Ungaria pe tema gazului din Marea Neagră

0

În ultimii ani, în partea românească a Mării Negre au fost descoperite și deja parțial exploatate depozite uriașe de gaz natural. Potrivit estimărilor moderat optimiste, ar fi vorba de cel puțin 40 de miliarde de metri cubi de gaz, dar ar putea fi până la 200 de miliarde – suficient pentru a acoperi necesarul total al României pentru deceniile următoare și pentru a vinde chiar la export.

 

Pentru a transporta acest gaz din Marea Neagră în țările europene, a fost planificată construirea unei conducte, în cadrul proiectului numit BRUA, de la inițialele țărilor Bulgaria, România, Ungaria și Austria. BRUA ar trebui să înceapă să funcționeze din 2019 iar proiectul va fi susținut de UE și de Banca Europeană pentru Dezvoltare, BERD.

 

Cum se întâmplă adesea la astfel de mari proiecte internaționale, există și în acest caz deja demult controverse. În prezent este vorba de o dispută ungaro-română pe tema legislației românești privind exploatarea gazelor offshore și cantitatea de gaz care ar urma să fie livrată Ungariei prin conducta BRUA.

 

 

Kristof Terhes, directorul general al FGSZ, compania de transport al gazului din Ungaria, a declarat recent că România nu are capacitatea de a consuma intern gazul din Marea Neagră în lipsa industriei şi a petrochimiei, exportul fiind astfel cea mai bună soluţie. Oficialul maghiar, aflat într-o vizită la Bucureşti, a mai spus că orice amânare a demărarii producţiei din Marea Neagra costă.

„Cu fiecare zi de întarziere pierdeţi milioane de euro. De gazul din Marea Neagră va beneficia mai întai economia românească şi apoi Exxon si OMV”, a precizat şeful FGSZ.

 

Articolul integral pe DW.