DNA: 11 inculpaţi, deferiţi justiţiei pentru înşelăciune cu terenuri de 1,7 milioane euro

0

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, au fost deferiţi justiţiei Eugen Bartic, Ciprian Chirilă, Costică Chirilă, Eufrosina Ciubotaru, Ghiorghi Ifteni, Gică Manuel Ifteni, Ciprian Olimpiu Mitoşeriu şi Daniel Remus Moraru, avocaţi în cadrul Baroului Iaşi, Maria Oftafi, Elena Popa, inspector în cadrul Biroului de Cadastru al Primăriei Iaşi, Cezar Robert Giordano Zmeu, precum şi a SC ‘EURO MAN &CIP’ SRL Iaşi.

 

Printre acuzaţii se regăsesc înşelăciune, spălare de bani participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că inculpaţii s-au asociat, în perioada 2006-2009, în scopul obţinerii ilegale, prin folosirea de înscrisuri sau declaraţii false, de bunuri imobile (terenuri în intravilan) cu valoare de piaţă ridicată, aflate în domeniul privat al Consiliilor Locale Iaşi şi Miroslava, respectiv ROMSILVA RA.

 

DNA precizează că, prin această activitate infracţională, inculpaţii au obţinut sau au încercat să obţină şase terenuri în valoare totală de peste 1.7 milioane euro, pe care le-au traficat în interes propriu sau le-au transferat în proprietatea altor persoane în scopul de a ascunde provenienţa ilicită a acestora.

 

‘Astfel, în cursul anului 2006, pe fondul lipsei de reacţie a instituţiilor de stat implicate şi în dorinţa unei îmbogăţiri facile, inculpaţii Gică Manuel Ifteni, Ciprian Chirilă, Remus Daniel Moraru şi Elena Popa s-au asociat în scopul obţinerii ilegale, prin folosirea de înscrisuri false şi / sau declaraţii mincinoase, de bunuri imobile având o valoare de piaţă ridicată. Demersurile acestora au fost finalizate ori au rămas în faza tentativei, prin inducerea în eroare şi menţinerea în eroare a membrilor comisiilor de fond funciar, a magistraţilor învestiţi cu judecarea cauzelor civile deduse judecăţii şi / sau a reprezentanţilor Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi ce au soluţionat cererile de întabulare a dreptului de proprietate, formulate cu privire la drepturile de proprietate ale unora dintre membrii asocierii infracţionale, asupra terenurilor în cauză’, susţin procurorii.

 

Sursa citată menţionează că în cadrul asocierii infracţionale la care au aderat ulterior ceilalţi fiecare din cei patru iniţiatori aveau roluri / sarcini determinante: identificarea persoanelor cu vocaţie de a li se reconstitui dreptul de proprietate, falsificarea actelor de proprietate, obţinerea de declaraţii mincinoase (notariale sau în instanţă) de la persoanele ce au acceptat în acest mod să sprijine asocierea, obţinerea de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile în baza înscrisurilor false şi / sau a declaraţiilor mincinoase şi identificarea unor suprafeţe de teren aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ teritoriale ce nu au făcut obiectul reconstituirii dreptului de proprietate sau care nu erau revendicate.

 

Pe acest fundament, sprijinită ocazional şi de inculpaţii Mitoşeriu şi Ostafi, asocierea infracţională a obţinut sau au încercat să obţină un număr total de şase terenuri în valoare totală de peste 1,7 milioane euro, aflate în domeniul privat al Consiliilor Locale Iaşi şi Miroslava (jud.Iaşi), respectiv ROMSILVA R.A.

 

Valoarea terenurilor efectiv obţinute se ridică la peste 1,4 milioane euro, iar valoarea celor pentru care fapta s-a consumat sub forma tentativei, se ridică la aproape 280.000 euro.

 

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor pentru recuperarea pagubei.

 

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.