Doar jumătate dintre consumatorii de gaze știu ce se va întâmpla la 1 iulie

Doar jumătate dintre români au auzit că de la 1 iulie piața gazelor naturale se liberalizează și extrem de puțini dintre cunoscători susțin că au informații suficiente legate despre acest proces, se arată Barometrul Securității Energetice – ediția a doua, elaborat în urma unei ample cercetări naționale realizată de către INSCOP Research în colaborare cu think-tank-ul STRATEGIC Thinking Group. ”În contextul iminentei liberalizări a pieței de gaze naturale, 48.8% dintre respondenți declară că au auzit de faptul că acest eveniment va avea loc începând cu 1 iulie 2020, în timp ce 50.2% că nu au auzit, iar 1% nu răspund. Doar  5% dintre români consideră că au informații suficiente cu privire la ce înseamnă și care sunt efectele liberalizării pieței de gaze, în timp ce 77.6% apreciază că nu au informații suficiente. 0.9% nu știu sau nu răspund. Peste jumătate dintre respondenți (52.2%) sunt de acord cu afirmația ”Rusia folosește livrările de gaz către UE ca să își impună voința în politica externă”, în timp ce 26.6% își exprimă dezacordul. Procentul non-răspunsurilor este 17.8%. În opinia a 61.1% dintre respondenți, în ultimii ani, atitudinea liderilor politici ai Ungariei față de România a fost una mai degrabă ostilă, în timp ce doar 24% apreciază atitudinea acestora ca fiind mai degrabă prietenoasă. 9% nu știu sau nu răspund”, sunt câteva dintre datele cuprinse în barometru. Liberalizarea pieței gazelor presupune că toți consumatorii casnici pot negocia cu orice furnizor autorizat de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

 

Rezultatele integrale ale barometrului vor fi prezentate miercuri, 24 iunie, în curtea Academiei Române din Calea Victoriei, de la ora 10.00. La evenimentul moderat de Victor Voicu, vicepreședintele Academiei Române, vor participa Virgil Daniel Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Vasile Iuga, Răzvan Nicolescu, partener Deloitte și lider pentru Europa Centrală responsabil de industria gazelor naturale, petrolului și produselor chimice, Remus Ioan Ștefureac, director al INSCOP Research și coordonator al think tank-ului STRATEGIC Thinking Group și Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI).

 

Consiliul Concurenței susține că liberalizarea pieței gazelor de la 1 iulie ar trebui să conducă la o scădere a prețurilor și că operatorii economici mari, precum E.ON și ENGIE, ”trebuie să acționeze responsabil atât în relația cu concurenții lor mai mici, cât și cu clienții și să nu folosească abuziv poziția dominantă sau să nu realizeze înțelegeri anticoncurențiale”. În același timp, este foarte important pentru evoluția piețelor concurențiale ca la sursa internă de gaze naturale să aibă acces furnizorii (atât mai mari, cât și mai mici) și consumatorii care (prin cantitățile consumate și parametrii tehnici de funcționare) au potențialul de a realiza achiziții direct de la această sursă. ”Ne dorim ca procesul de liberalizare să asigure cliențiilor casnici condițiile pentru a-și modifica contractele de furnizare a gazelor naturale astfel încât să obțină cel mai bun preț și cele mai bune servicii asociate. Consumatorii trebuie să aibă încrederea că pot schimba în mod liber furnizorul, fără ingerințe din partea furnizorului actual al operatorului sistemului de distribuție. În acest fel, consumatorii pot genera o presiune concurențială care se poate transmite pe lanțul producție-furnizare și poate determina obținerea unor condiții contractuale mai favorabile”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Concurenței.

 

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a recomandat tuturor celor care primesc oferte în această perioadă premergătoare liberalizării prețurilor la gazele naturale, să ceară o a doua sau o a treia ofertă, care vor veni mult îmbunătățite. Acesta a prezentat câteva niveluri de preț care sunt considerate prețuri corecte iar consumatorii ar trebui să se ghideze după acestea. În București, există trei mari categorii de consumatori casnici. Prima categorie o reprezintă cei localizați în apartamente și care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, cu un consum relativ constant la nivel de lună și care se situează la circa 100 kWh. Gazele naturale nu trebuie să depășească valoarea de 0,10179 lei/kWh. A doua categorie este aceea a celor localizați în apartamente cu o suprafață medie de 50 mp și care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, apei calde și încălzire, cu un consum relativ constant la nivelurilor lunilor de vară de circa 200 kWh și un consum în lunile de iarnă care se situează la circa 1.100 kWh. Un preț corect pentru acest segment ar trebui să nu depășească valoarea de 0,11352 lei/kWh. A treia categorie o reprezintă cei localizați în case individuale cu o suprafață medie de 100 mp și care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, apei calde și încălzire, cu un consum relativ constant la nivelurilor lunilor de vara de circa 200 kWh și un consum în lunile de iarnă care se situează la circa 4.000 kWh. Preț corect la gaze ar trebui să nu depășească, în această situație, valoarea de 0,11712 lei/kWh.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed