Dominique Strauss-Kahn: Creşterea economică este fragilă! Trebuie să fim prudenţi!

0
Deşi două dintre marile economii europene, Franţa şi Germania şi-au revizuit în creştere prognoza pentru anul 2010, Dominique Strauss-Kahn avertizează că, în context mondial, economia europeană s-ar putea confrunta cu o nouă recădere.

Şeful FMI crede că va fi vorba despre o criză în W, caracterizată de uşoare creşteri, urmate de perioade de scădere. „Trebuie să fim prudenţi, pentru că acestă creştere este fragilă”, a delarat Strauss-Kahn, citat de BBC. El a spus şi că nu ar trebui să se renunţe la politicile guvernamentale de susţinere a economiilor, deoarece revenirea este încă lentă, iar rata şomajului se menţine ridicată.

Atât de necesara finanţare guvernamentală ar putea fi un cuţit cu două tăişuri. Potrivit lui Ilie Şerbănescu creşterea economică ar fi negativă dacă se va renunţa la finaţare, iar dacă nu se va renunţa, inflaţia ar putea avea un indice exploziv.

În ciuda pericolelor existente, FMI prevede o creşetere economică la nivel global de 3,1% în 2010, cele mai mari rate avându-le China şi economiile asiatice.

Nu de aceeaşi părere este fostul Director pentru Dezvolatrea al FMI, americanul Simon Johnson, care spune cu puţin timp în urmă, că economia chineză va fi cel mai puternic lovită de criză anul acesta. Johnson este acord însă cu Strauss-Kahn în ceea ce piveşte prudenţa pe care guvernele trebuie să o afişeze şi pericolul unei noi crize.

Criza nu a trecut, este părea unanimă a analiştilor şi a conducătorilor forurilor economice mondiale, dar sunt propuse foarte puţine soluţii. Una dintre acestea a venit de la guvernatorul Băncii Angliei, Mervin King.

King este îngrijorat de dezechilibrele cauzate de ţările bogate, care recurg la împrumuturi pentru a cumpăra produsele ieftine venite din export, lucru care alimentează deficitele enorme. Acesta a indentificat G20 ca fiind organizaţia ideală ce poate împinge reformele, care poate determina marii exportatori să cheltuiească mai mult, iar ţările cu deficite mari, cum sunt Marea Britanie şi SUA, să economisească mai mult.

„Legitimitatea şi puterea de conducere a ţărilor din G20 s-ar îmbunătăţi dacă organismul ar fi perceput ca reprezentativ şi pentru viziunea altor ţări. Lucrul acesta ar putea fi obţinut prin transformarea G20 într-un Consiliu Guvernator al FMI-ului, şi dacă s-ar implementa un sistem de votare a deciziilor”, spune guvernatorul Băncii Angliei.