Dosarul Petromservice: O ambarcaţiune ce aparţine lui Liviu Luca şi peste o sută de imobile, puse sub sechestru

0

În rechizitoriul prin care oamenii de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, Octavian Ţurcan şi Liviu Luca, dar şi alte persoane, au fost deferiţi justiţiei pentru devalizarea societăţii Petromservice, anchetatorii prezintă o listă a bunurilor mobile şi imobile puse sub sechestru în vederea recuperării prejudiciului creat prin faptele acestora, estimat la peste 80 de milioane de euro.

 

Partea vătămată PSV Company (fosta Petromservice) s-a constituit parte civilă cu suma de 83.163.165 de euro, prin administratorul judiciar de la acel moment, RVA Insolvency Specialists.

 

Pentru repararea prejudiciului, notează procurorii, urmează să fie obligaţi la despăgubiri, în solidar, toţi inculpaţii care au participat la săvârşirea infracţiunii de delapidare, în limita sumei la care a contribuit fiecare dintre aceştia, respectiv:

 

Luca Liviu – 38.252.931,03 de euro

Sorin Mihai – 13.296.140 de euro

Gheorghe Şupeală – 83.518.369,96 euro

Bogdan Negrutzi – 45.265.438,93 euro

Ioan Bohâlţeanu – 74.683.058,95 de euro

Rino Graziano Raicovich – 31.969.298,93 euro

Zizi Anagnastopol – 38.252.931,03 euro

Sorin Ovidiu Vîntu – 83.518.369,96 euro

Octavian Ţurcan – 83.518.369,96 de euro

Mihai Viorel Râmboacă – 45.265.438,93 euro

Răzvan Florin Rîmboacă – 45.265.438,93 euro

Daniel Lăcrămioara Braşoveanu – 45.265.438,93 de euro

 

Anchetatorii arată că în cauză au fost depuse plângeri şi constituiri de parte civilă de către reprezentanţii a aproximativ 25.000 de persoane, membri ai Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom, în considerarea calităţii de acţionar minoritar pe care asociaţia o are în cadrul PSV Company SA.

 

Aceştia au arătat, potrivit procurorilor, că prin faptele descrise a fost diminuat patrimoniul părţii vătămate şi, în subsidiar, valoarea acţiunilor deţinute de Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom. Deşi aceste afirmaţii sunt corecte, spun procurorii, persoanele menţionate nu pot avea calitatea de parte civilă în cauză, având în vedere că faptele privesc patrimonii distincte, aparţinând unor persoane distincte.

 

Interesele patrimoniale ale membrilor asociaţiei au fost afectate în mod indirect şi vor fi reparate tot în mod indirect, prin reîntregirea patrimoniului PSV Company S.A.

 

„Potrivit art. 25 din Legea 6565/2002, sumele de bani care au făcut obiectul spălării de bani sunt supuse confiscării, în condiţiile prevăzute de art. 118 Cod penal”, susţin procurorii în rechizitoriu, arătând că „aceste prevederi sunt aplicabile cu privire la beneficiarii sumelor provenite din spălarea de bani indicaţi în rechizitoriu, care nu au participat la săvârşirea infracţiunii de delapidare, respectiv – Realitatea Media SA – 14,2 milioane de euro, Imobiliar Network 2002 SA – 6,725 milioane de euro, Demera Investments Ltd – 25,329 milioane de euro, GM Invest SA – 1,3 milioane de euro, Woodgreen Management – 3,68 milioane de euro, Radoway Limited – 487.000 de euro şi SC Profesional Corpconsult SA – 400.000 de euro”.

 

Având în vedere că aceste persoane nu pot fi obligate la recuperarea prejudiciului produs părţii vătămate, urmează să le fie confiscate sumele dobândite prin săvârşirea faptei de spălare de bani, se mai arată în documentul citat.

 

Pentru a garanta restituirea prejudiciului produs prin delapidare şi confiscarea sumelor care au făcut obiectul spălării de bani anchetatorii au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor deţinute de inculpaţi şi de persoanele care au dobândit bunuri prin săvârşirea faptelor prevăzute de legea penală.

 

Astfel, s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru, a următoarelor bunuri: 54 de imobile din comuna P., jud. Prahova, inclusiv a construcţiilor ridicate de societatea Profesional Construct cu sumele provenite indirect din infracţiune, precum şi a alte trei imobile situate în municipiul Ploieşti şi a unei ambarcaţiuni, aparţinând Liviu Luca, două imobile situate în municipiul Iaşi şi în com. M., jud. Giurgiu, aparţinând Vîntu, 25 de imobile aparţinând societăţii Imobiliar Network 2002 SA, societatea prin intermediul căreia Vîntu deţine proprietăţile imobiliare pe care le controlează, situate în Bucureşti, Bacău, Roman, Ploieşti, Sulina, Vaslui şi Corbeanca.

 

La instituirea măsurii asigurătorii s-a avut în vedere, pe de o parte, faptul că societatea a dobândit suma de 6.725.000 de euro provenind din infracţiunile de delapidare şi spălare de bani, precum şi faptul că acţiunile societăţii sunt deţinute în mod indirect de Vîntu.

 

Având în vedere, arată anchetatorii, că acţiunile reprezintă părţi din capitalul social al societăţii, pentru a evita diminuarea acestuia şi implicit a bunurilor împotriva cărora se poate realiza executarea sumelor la care ar putea fi obligat inculpatul, a fost necesară sechestrarea activelor societăţii respectiv patru imobile din Bucureşti şi Voluntari, aparţinând lui Ţurcan, un imobildin Bucureşti, aparţinând lui Sorin Mihai, patru imobile situate în localitatea C., aparţinând lui Şupeală, şapte imobile din Bucureşti şi localitatea P., judeţul Buzău, aparţinând lui Anagnastopol, cinci imobile situate în Bucureşti, aparţinând Mihai Viorel Râmboacă şi un imobil situat în Bucureşti, ce aparţine Dnielei Lăcrămioara Braşoveanu.

 

Procurorii au pus sechestru, de asemenea, pe numeroase conturi deschise la diverse bănci de inculpaţii din dosar precum şi conturi bancare deschise în Cipru şi în Germania de Luca, Vîntu şi Ţurcan, precum şi de companiile cipriote care au fost folosite pentru intermedierea tranzacţiilor sau care au beneficiat de sumele provenite din spălarea de bani.

 

Joi, 13 septembrie 2012, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Sorin Mihai, Ioan Bohâlţeanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Şupeală, Graziano Rino Raichovich, Zizi Anagnastopol, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă şi Daniela Lăcrămioara Braşoveanu, pe care îi acuză de spălare a banilor şi delapidare, prejudiciu produs SC Petromservice SA fiind de 83.518.369,96 euro, potrivit expertizei contabile întocmite în cauză.